fbpx

ZDROWY WEEKEND Z EWĄ – CZĘŚĆ 1

Weekend to nie tylko czas odpoczynku od pracy, ale przede wszystkim czas dla samej siebie. Warto więc go dobrze wykorzystać i przygotować pyszne i zdrowe dania, które dodadzą nam energii i sił na cały kolejny tydzień!

W weekend lubię poświęcić czas najbliższym, ale jeśli akurat każdy jest zajęty staram się go wykorzystać maksymalnie. Wtedy dopieszczam swoje ciało domowymi zabiegami, relaksującymi ćwiczeniami, ale przede wszystkim zdrową kuchnią. Sobota i niedziela to czas, kiedy mogę chwilę dłużej spędzić w kuchni przygotowując zdrowe i pełnowartościowe posiłki. Dzięki nim nie tylko dbam o swoje ciało, ale przede wszystkim gromadzę energię na kolejny, intensywny tydzień.
Jesteście ciekawi jak spędzam ten weekend? Jakie przygotuję potrawy dla siebie i najbliższych? Oto kilka moich inspiracji, które mam nadzieję zasmakują również Wam!
Moje inspiracje kulinarne na sobotę

I śniadanie
Truskawkowy słoik – bezglutenowa owsianka z musem
truskawkowym
Składniki:
szklanka bezglutenowych płatków owsianych
1 i 1⁄2 szklanki mleka migdałowego
2 łyżki nasion chia
2 łyżki syropu klonowego
1 laska wanilii
1⁄2 łyżeczki cynamonu
mus z truskawek
do ozdobienia migdały i wiśnie (mogą być mrożone)
Płatki owsiane, mleko migdałowe, chia, syrop klonowy,
wanilię, cynamon wlewamy do słoika.
Mieszamy delikatnie i wstawiamy zamknięty słoik do lodówki na 2
godziny. Nakładamy naprzemiennie z dżemem do
drugiego słoika. Na wierzch dodajemy wiśnie i migdały.
Mus z truskawek
Składniki:
szklanki truskawek
1 łyżka syropu klonowego
3 łyżki chia
Wrzucamy truskawki i syrop klonowy do blendera. Całość
blendujemy. Przekładamy do słoika i dodajemy chia. Wkładamy do lodówki na min
4 godziny.
II śniadanie
ZIELONY koktajl
Składniki:
szpinak
cytryna
sałata
brokuł
banan
awokado
Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy
i gotowe!
Beauty Protein Buddah Bowl na lunch
Składniki:
pieczona
cieciorka
1
puszka cieciorki ( bio ) – odlana woda, wysuszona cieciorka najlepiej bez
skórki
1/4
łyżeczki suszonej bazylii
1/4
łyżeczki czosnku w proszku
sól
morska oraz świeży pieprz do smaku
Quinoa
– komosa ryżowa
1/2
szklanki komosy ryżowej
1
szklanki wody
szczypta
soli
Sałatka
2
szklanki mieszanki sałat
1
szklanka czerwonych pomidorków cherry
1
dojrzałe ciemne awokado
1
żółta papryka (podduszona)
1/2
szklanki oliwek ciemnych kalamata
1/2
szklanki hummusu
Hummus
1
puszka cieciorki (bio)
1
ząbek czosnku
1
łyżka tahini
sok
z 1/2 cytryny
sól
morska
1/2
szklanki wwody
1
łyżka oliwy z oliwek
Gotujemy
komosę ryżową ok 10-15 min w osolonej wodzie. Rozgrzewamy piekarnik do 200 C. W
misce mieszamy cieciorkę, oliwę, bazylie, czosnek w proszku, sól, pieprz i
nakładamy na  blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy 20 – 30 min
w między czasie mieszając cieciorkę. Przygotowujemy Beauty Buddah Bowl kładąc
na dół ładnej dużej miski najpierw mieszankę sałat, pomidorki, awokado, oliwki,
cieciorkę, komosę ryżową. Na koniec dodajemy humus na środek miski.
Wegański serek z nerkowców ze szczypiorkiem (bez sera)
na kolację
Do
przygotowania wegańskiego serka będą potrzebne:
1 szklanka nerkowców namoczonych przez noc w wodzie
2
łyżki soku z cytryny
½
łyżeczki soli morskiej
pieprz
do smaku
szczypiorek,
rzodkiewka

 

Nerkowce
namocz w wodzie dzień wcześniej. Odlej wodę i zblenduj orzechy z jedną lub
dwoma łyżkami świeżej wody tak by uzyskać jednolitą masę. Dodaj sok z cytryny,
sól, pieprz  i całość zblenduj ponownie. Powstały serek przełóż do
miseczki, dodaj  drobno posiekany szczypiorek oraz drobno pokrojoną
rzodkiewkę. Serek świetnie smakuje w towarzystwie bezglutenowych krakresów lub
wafli ryżowych lub z pałeczkami z warzyw.
Kochani, oczywiście weekend to nie tylko gotowanie. To również aktywność na świeżym powietrzu, ale również w domu. Jeśli jesteście ciekawi jakie ćwiczenia wykonuję, aby zachować smukłą sylwetkę zapraszam na mój profil na Instagramie oraz na IGTV. Tam zobaczycie jak ćwiczę i może Wy zaczniecie ćwiczyć właśnie ze mną?
Love Ewa 🙂
________________________________

Weekend isn’t only the time of rest from work, but it’s the time for you. So let’s use it well and prepare delicious and healthy dishes that will give us energy and strength for the next week!

At the weekend I like to devote time to my loved ones, but if everyone is busy, I try to use it to the maximum. Then I pamper my body with home treatments, relaxing exercises, but most of all healthy kitchen. Saturday and Sunday is the time when I can spend a little longer in the kitchen preparing healthy and nutritious meals. Thanks to them, I not only care for my body, but above all I am accumulating energy for the next, intense week.
Are you curious about how I spend this weekend? What dishes will I prepare for myself and my loved ones? Here are some of my inspirations that I hope you will also like!
My culinary inspirations for Saturday
I breakfast
Strawberry jar – gluten-free porridge with strawberry mousse
Components:
a glass of gluten-free oatmeal
1 and 1/2 glass of almond milk
2 tablespoons of chia seeds
2 tablespoons of maple syrup
1 vanilla stick
1/2 a teaspoon of cinnamon
strawberry mousse
to decorate almonds and cherries (they can be frozen)
Oat flakes, almond milk, chia, maple syrup, vanilla, cinnamon pour into a jar. Mix gently and put a closed jar into the fridge for 2 hours. We apply alternately with jam to the second jar. Add cherries and almonds on top.
Strawberry mousse
Components:
glasses of strawberries
1 tablespoon of maple syrup
3 tablespoons chia
We throw strawberries and maple syrup into the blender. The whole blends. We translate to a jar and add chia. Put in the fridge for a minimum of 4 hours.
II breakfast
GREEN cocktail
Components:
spinach
lemon
lettuce
broccoli
banana
an avocado
We transfer all ingredients to the blender and mix and it’s ready!
Beauty Protein Buddah Bowl for lunch
Components:
roasted chickpeas
1 chickpea can (bio) – cast water, dried chickpeas preferably without skin
1/4 teaspoon of dried basil
1/4 teaspoon of garlic powder
sea ​​salt and fresh pepper to taste
Quinoa – quinoa
1/2 cup of quinoa
1 glass of water
pinch of salt
Salad
2 glasses of salad mix
1 glass of red cherry tomatoes
1 ripe dark avocados
1 yellow pepper (dried)
1/2 glass of dark kalamata olives
1/2 glass of hummus
Hummus
1 chickpeas can (bio)
1 clove of garlic
1 tahini spoon
1/2 lemon juice
sea ​​salt
1/2 cup of water
1 tablespoon of olive oil
Cook the quinoa for 10-15 minutes in salted water. Preheat the oven to 200 C. Mix the chickpeas, olive oil, basil, garlic powder, salt and pepper in a bowl and put on a baking tray lined with baking paper. Bake 20 – 30 mins while stirring chickpeas. We prepare the Beauty Buddah Bowl by laying down a nice large bowl, first a mix of salads, tomatoes, avocado, olives, chickpeas, quinoa. Finally, add the humus to the center of the bowl.
Vegan cashew cheese with chives (no cheese) for dinner
To prepare vegan cheese you will need:
1 glass of cashews soaked in water overnight
2 tablespoons of lemon juice
½ teaspoon of sea salt
pepper to taste
chives, radishes
Cashew soak in water the day before. Drain the water and blend nuts with one or two tablespoons of fresh water to obtain a homogeneous mass. Add lemon juice, salt, pepper and blend again. Form the cream cheese into a bowl, add finely chopped chives and finely chopped radishes. The cheese tastes great in the company of gluten-free crescents or rice wafers or with vegetable chopsticks.
Beloved, of course the weekend is not just cooking. It is also outdoor activity, but also at home. If you are interested in what exercises I do to keep my slim figure, I invite you to my profile on Instagram and on IGTV. There you will see how I exercise and maybe you will start practicing with me?
Love Ewa 🙂