fbpx

SER PLEŚNIOWY W TRZECH NOWYCH ODSŁONACH

Ser pleśniowy wielu kojarzy się z wykwintnym dodatkiem do wina lub dodatkiem do świeżej bagietki. Tkwi w nim jednak wiele witamin i składników odżywczych ważnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu. Ser pleśniowy to też świetny produkt, z którego przygotować można nietuzinkowe i pyszne dania.

Ser pleśniowy gości na moim stole bardzo często. Jak wiecie nie jem mięsa, więc ser to jeden z produktów, który jem nawet kilka razy w tygodniu. Już od dziecka zajadałam się serami. Wiem, są one bardzo kaloryczne, ale ja nie potrafię z nich zrezygnować 🙂

 

Ser pleśniowy to w ostatnich tygodniach częsty składnik wielu moich potraw. Idealnie sprawdza się do kanapek, sałatek czy makaronów. Dlaczego właśnie jego wybrałam? Ser pleśniowy jest bogatym źródłem witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D, E i K, które są rozpuszczalne w tłuszczach. Poza tym jest on bogaty w potas i sód, czyli najważniejsze dla naszego organizmu elektrolity. Odpowiadają one za prawidłowy przebieg procesów zachodzących w organizmie jak chociażby wpływa na prawidłową pracę mięśnia sercowego.
Jak wiecie jestem życiowym freakiem przez co też w kuchni lubię poszaleć i eksperymentować. Tak też się stało w przypadku składnika jakim jest ser pleśniowy. Postanowiłam znaleźć dla niego nowe zastosowanie, przygotować nietuzinkowe i zdrowe dania, które można przygotować sprawnie i szybko. I tak powstały aż trzy super przepisy, które koniecznie musicie spróbować 🙂 Napiszcie czy Wam się udało i jak Wam one smakowały!

Tartinki z serem pleśniowym (Lazur blękitny) z miodem

Tartinka to rodzaj kanapki na jednej warstwie pieczywa (np. chleb, bułka, pieczywo chrupkie lub krakers), na
której układa się dodatki, np. ser, warzywa, pastę rybną, jajeczną, itp. Do przygotowania moich tartinek są potrzebne:
4 kawałki ciemnego pieczywa ( dbamy o zdrowie )
50 – 60 gr sera pleśniowego błękitnego Lazur
2-3 łyżki miodu
gruszka (opcjonalnie)
orzechy włoskie ( opcjonalnie )
Chleb pokrójcie na kanapki, posypcie rozdrobnionym serem. Polejcie go miodem, a jeśli chcecie na każdej kanapce połóżcie plasterek gruszki i posypcie całość orzechami. Tak przygotowaną tartinkę należy zapiec w piekarniku nagrzanym do 180C tak długo aż ser się roztopi.

Pasta z pieczoną cebulą, orzechami oraz serem pleśniowym (turkusowy Lazur)

Do przygotowania pasty będą potrzebne:
2 czerwone cebule pokrojone w kliny
2 łyżki oleju rzepakowego lub kokosowego
350 gr pasty bezglutenowej
150 gr mrożonego zielonego groszku
4 żółtka
40 gr sera pleśniowego turkusowego Lazur
150 ml mleka roślinnego zamiast śmietany
100 gr rukoli
starta skórka z 1 cytryny oraz sok
garść orzechów włoskich
Rozgrzejcie piekarnik do 220C. Pokrojoną cebulę połóżcie na papierze do pieczenia i polejcie olejem. Całość posypcie solą i pieprzem do smaku i pieczcie przez 15-20 minut. W międzyczasie podgrzejcie  mleko z odrobiną osolonej wody. Kiedy całość zacznie się gotować dorzućcie pastę i gotujcie przez kolejne 10-12 minut. Około 3 minuty przed końcem gotowania pasty dodajcie zielony groszek. Odlejcie wodę, a następnie przełóżcie wszystko na patelnię, dodajcie troszkę oleju, cebulę oraz doprawcie solą i pieprzem do smaku.
W osobnej misce wymieszajcie żółtka, mleko, ½ porcji sera. Przelejcie wszystko na patelnię i mieszajcie gotując wszystko ok 1 minuty na wolnym ogniu. Na koniec dolejcie sok z cytryny i wrzućcie startą skórkę,
orzechy i rukolę. Danie serwuję na talerzach i posypuję pozostałym serem.

Brokuły z pieczarkami i serem pleśniowym (złocisty Lazur)

Do przygotowania warzyw będą potrzebne:
450 gr brokułów
1 łyżka oleju rzepakowego lub kokosowego
1 łyżeczka masła klarowanego
450 gr pieczarek
50 gr sera pleśniowego Lazur
sól i pieprz
 pieczywo lub komosa ryżowa (opcjonalnie)
Umyte różyczki brokułów wrzućcie do gotującej się lekko osolonej wody i gotujcie ok 3 minuty. Po tym czasie odcedźcie brokuły i przelejcie je zimną wodą. Odstawcie do wystygnięcia. W międzyczasie oczyśćcie pieczarki, jeśli są duże pokrójcie ja na plastry. Rozgrzejcie masło klarowane na patelni i podsmażcie pieczarki. Dodacie brokuły i wymieszajcie wszystko. Duście warzywa pod przykryciem przez 5 minut. Gotową potrawę można serwować posypaną serem pleśniowym. Na ciepłych warzywach się on rozpuści nadając super smak. Podaję je z ciemnym pieczywem lub komosą.
Zapraszam do obejrzenia filmiku, na którym pokazuję jak każde danie przygotować. Będzie na pewno pysznie!
Smacznego!
Love Ewa :)sukienka X Erdem, buty Zara, kolczyki i bransoletka Orska

________________________________

Many blue cheese is associated with an exquisite addition to wine or an addition to a fresh baguette. However, it contains many vitamins and nutrients that are important for the proper functioning of the body. Blue cheese is also a great product, from which you can prepare unconventional and delicious dishes.

Blue cheese is served on my table very often. As you know, I don’t eat meat, so cheese is one of the products I eat even several times a week. I’ve been eating cheeses since I was a child. I know, they are very caloric, but I can not give up 🙂
In recent weeks, blue cheese has been a frequent component of many of my dishes. Ideally suited to sandwiches, salads and pasta. Why did I choose it? Blue cheese is a rich source of vitamin A, B vitamins, vitamin D, E and K, which are fat-soluble. In addition, it is rich in potassium and sodium, which is the most important electrolytes for our body. They are responsible for the proper course of processes occurring in the body, such as affect the proper functioning of the myocardium.
As you know I am a life freak, which also makes me like to revel and experiment in the kitchen. This is also the case with the ingredient which is blue cheese. I decided to find a new application for it, prepare unconventional and healthy dishes that can be prepared efficiently and quickly. And that’s how we created three great recipes, which you must try 🙂 Write whether you succeeded and how you liked them!

Tartini with blue cheese (blue Lazur) with honey

Tartinka is a type of sandwich on one layer of bread (eg bread, bread roll, crunchy bread or cracker), on which the additives are arranged, eg cheese, vegetables, fish paste, egg, etc. To prepare my tartines you need:
4 pieces of dark bread (we care for health)
50 – 60 gr of blue cheese Lazur
2-3 tablespoons of honey
pear (optional)
walnuts (optional)
Cut the bread into sandwiches, sprinkle with shredded cheese. Pour it with honey, and if you want on each sandwich, put a slice of pear and sprinkle the whole with nuts. The prepared tartine should be baked in the oven preheated to 180C until the cheese melts.

Pasta with roasted onions, nuts and blue cheese (turquoise Lazur)

To prepare the paste you will need:
2 red onions cut into wedges
2 tablespoons of rapeseed or coconut oil
350 grams of gluten-free paste
150 grams of frozen green peas
4 egg yolks
40 grams of turquoise Lazur
150 ml of vegetable milk instead of cream
100 grams of rocket
grated peel with 1 lemon and juice
a handful of walnuts
Preheat the oven to 220C. Cut the chopped onion on the baking paper and pour over the oil. Sprinkle with salt and pepper and taste for 15-20 minutes. In the meantime, heat the milk with a little salted water. When the whole cook starts to boil paste and cook for another 10-12 minutes. About 3 minutes before the end of cooking paste, add green peas. Drain the water and then put everything in the pan, add a little oil, onion and season with salt and pepper to taste. In a separate bowl, mix egg yolks, milk, ½ portions of cheese. Put everything in the pan and mix, boiling everything for about 1 minute on low heat. Finally, add the lemon juice and throw in the grated skin, nuts and rucola. I serve the dish on plates and sprinkle with the remaining cheese.

Broccoli with mushrooms and blue cheese (golden Lazur)

You will need to prepare vegetables:
450 gr broccoli
1 tablespoon of rape or coconut oil
1 teaspoon of clarified butter
450 gr mushrooms
50 grams of golden Lazur
salt and pepper
 bread or quinoa (optional)
Put washed broccoli florets into boiling slightly salted water and cook for about 3 minutes. After this time, strain the broccoli and pour over them with cold water. Leave to cool. In the meantime, clean the mushrooms, if they are large, cut into slices. Heat the butter clarified in a pan and fry the mushrooms. Add broccoli and mix everything. Dense vegetables under cover for 5 minutes. The ready dish can be served with sprinkled blue cheese. It will dissolve on warm vegetables, giving it a great taste. I serve them with dark bread or quinoa.
I invite you to watch the movie, where I show how I prepare every dish. It’ll be delicious!
Bon Appetit!
Love Ewa :)dress X Erdem, shoes Zara, rings and bracelet Orska