fbpx

KOMOSA RYŻOWA – SUPER, ZDROWE ALTERNATYWA W KUCHNI

 

Komosa ryżowa, zwana inaczej quinoa wykazuje właściwości zdrowotne i odżywcze. Nadaje się ona świetnie do przygotowania pysznych sałatek czy dań głównych. Już zjedzenie kilku łyżek komosy sprawi, że poczujemy przypływ energii, a my czuć będziemy się lekko i zdrowo!

Komosa ryżowa to pseudo zboże, bardzo popularne w Ameryce Południowej i coraz częściej wykorzystywane w polskiej kuchni. Bardzo cenię komosę ze względu na zawartość białka, witamin i przede wszystkim substancji odżywczych. Komosa ryżowa jest też cennym źródłem kwasów tłuszczowych tak potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu.
Quinoa ma lekko słodkawy smak więc świetnie nadaje się do przygotowywania dań głównych i deserów. Komosa ryżowa może zastąpić ryż, kasze, ziemniaki i makarony. Może być też składnikiem zup, gulaszy czy sałatek. Wyśmienicie smakuje połączenie komosy ryżowej z pysznymi, sezonowymi szparagami oraz cytrynowym tahini. Do przygotowania tego dania będą potrzebne:
paczka zielonych szparagów
słoiczek cieciorki ( bez konserwantów najlepiej bio)
cytryna – sok z cytryny i skórka
szklanka świeżej mięty
łyżka miodu
1⁄4 soku z lemonki
1⁄2 szklanki tahini ( pasta sezamowa)
sól morska
pieprz
1⁄2 szklanki pistacji bez skorupek
szklanka komosy ryżowej
Gotujemy przepłukaną wcześniej komosę ryżową w lekko osolonej wodzie. Do gotującej się wody wrzucamy szparagi na 3-5 min. W miseczce mieszamy cieciorkę,startą skórkę z cytryny, szczyptę soli i pieprzu. Odstawiamy. Do blendera wrzucamy tahini, sok z lemonki, miętę, miód, 1⁄2 szklanki wody, szczyptę soli. Blendujemy. Szparagi kroimy lub obieraczką do warzyw obieramy tworząc długie wstążki. Mieszamy ugotowaną komosę ze szparagami, marynowaną cieciorkę. Na wierzch dodajemy pistacje oraz sos tahini.
Smacznego
Love Ewa 🙂
____________________________

Quinoa have health and nutritional properties. It is great for preparing delicious salads or main dishes. Just eating a few spoons of a quince will make you feel the flow of energy and we will feel light and healthy!

Quinoa is a pseudo cereal, very popular in South America and increasingly used in Polish cuisine. I highly value quinoa because of protein, vitamins and, above all, nutrients. Quinoa is also a valuable source of fatty acids so needed for the proper functioning of our body.
Quinoa has a slightly sweet taste so it is great for preparing main dishes and desserts. Quinoa can replace rice, cereals, potatoes and pasta. It can also be a soup, goulash or salads. The combination of rice quinoa with delicious, seasonal asparagus and lemon tahini tastes great. To prepare this dish you will need:
a packet of green asparagus
peas pot (without preservatives, preferably bio)
lemon – lemon juice and skin
a glass of fresh mint
spoon of honey
1/4 of lemon juice
1/2 cup tahini (sesame paste)
sea ​​salt
pepper
1/2 cup pistachios without shells
a quinoa glass
We cook previously washed rice quinoa in lightly salted water. Boil asparagus for boiling water for 3-5 minutes. In the bowl, mix chickpeas, grated lemon peel, a pinch of salt and pepper. We leave it. Add the tahini, lemon juice, mint, honey, 1/2 glass of water, a pinch of salt to the blender. Blendujemy. Cut the asparagus or peeler for vegetables to form long ribbons. Mix the cooked quinoa with asparagus, marinated chickpeas. On top we add pistachios and tahini sauce.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂