fbpx

SZYBKIE WEGAŃSKIE SŁODKOŚCI

Wiosna i lato kojarzą mi się ze świeżymi owocami. Jednak ze względu na temperaturę latem świetnie sprawdzają się również mrożonki, które zawsze mam u siebie w lodówce. Na ich bazie można łatwo przygotować pyszne i zdrowe dania – także szybkie wegetariańskie słodkości 🙂

Wiosna w pełni. To wspaniały czas nie tylko w modzie, ale przede wszystkim w kuchni. Warto go wykorzystać maksymalnie przygotowując pyszne i zdrowe dania z wykorzystaniem zawsze dostępnych owoców. Ja uwielbiam szczególnie maliny i borówki. Przypominają mi one czasy dzieciństwa, kiedy jako mała dziewczynka zajadałam się malinami prosto z koszyka. Spróbujcie moich słodkości własnie z wykorzystaniem tych owoców, a na pewno nie będziecie żałować!

Wegańska tarta z kruszonką

Baza:
250 gramów płatków owsianych –  35 gr masła ghee
1 łyżka chia
50 ml syropu klonowego
100 ml wody
1 łyżka masła z nekowców
wanilia
sól
Środek:
300 gramów zamrożonej borówki Fruvitaland
sok z 1⁄2 cytryny
1 łyżka cukru kokosowego
łyżka mąki z tapioki wymieszanej z 2 łyżkami zimnej wody
Kruszonka:
90 gramów płatków owsianych
łyżka masła ghee
cynamon do smaku
2 łyżki syropu klonowego
Rozgrzej piekarnik do 180 C, wszystkie składniki na bazę wrzuć do blendera i zmiksuj. Masę rozłóż równomiernie na papierze do pieczenia i dociśnij. Piecz przez 10 min.
Czarną porzeczkę, sok z cytryny i cukier podgrzewaj przez 5 min w garnuszku, dodaj mąkę i mieszaj przez 1 min. Owoce nałóż na bazę. Zblenduj wszystkie składniki na kruszonkę, nałóż ją na czarną porzeczkę i posyp migdałami. Całość piecz przez 30 min.

Owsianka z jabłkiem i cynamonem posypana mrożonymi owocami

Składniki:
1⁄2 szklanki płatków owsianych
łyżeczka cynamonu
1 jabłko
2 szklanki mleka kokosowego
wanilia
szczypta soli
mrożone owoce Fruvitaland
2 łyżeczki syropu klonowego
Płatki owsiane ugotuj na mleku kokosowym razem z cynamonem, wanilią i syropem klonowym oraz solą. W osobnym garnuszku uduś jabłko z 1⁄2 łyżeczki cynamonu. Po ugotowaniu nałóż do miseczki owsiankę, na wierzch dodaj jabłko i całość posyp mrożonym owocami.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
zdjęcia Karolina Roszak, top i spódnica Ewa Szabatin, buty Fendi, pierścionek Kruk
____________________________________________________

Spring and summer are associated with fresh fruits. However on account of the temperature in the summer great frozen foods which I always have at myself in the refrigerator are also working. On their base it is possible easily to prepare delicious and healthy dishes – also hurried vegetarian sweets:)

Spring is fully. It’s a wonderful time not only in the fashion, but above all in the kitchen. It is worthwhile exploiting him to the maximum preparing delicious and healthy dishes with using available fruits always. I am loving particularly raspberries and cowberries. They are reminding me times of the childhood, when as the short girl I gorged with raspberries straight from the basket. Try my sweets own with using these fruits, and you won’t certainly regret!

Vegan tart with crumble

Base:
250 grams of oatmeal – 35 grams of ghee butter
1 tablespoon of chia
50 ml of maple syrup
100 ml of water
1 tablespoon of butter from nekowców
vanilla
salt
Center:
300 grams of frozen blueberry Fruvitaland
1/2 lemon juice
1 tablespoon of coconut sugar
spoon of tapioca flour mixed with 2 tablespoons of cold water
Crumble:
90 grams of oatmeal
a spoon of ghee butter
cinnamon to taste
2 tablespoons of maple syrup
Preheat the oven to 180 C, put all ingredients on the base into a blender and mix. Spread the mass evenly on the baking paper and press down. Bake for 10 minutes.
Black currant, lemon juice and sugar heat for 5 minutes in a pot, add flour and mix for 1 min. Put fruit on the base. Blend all the ingredients on the crumble, put it on the blackcurrant and sprinkle with almonds. The whole bake for 30 minutes.

Oatmeal with apple and cinnamon sprinkled with frozen fruit

Components:
1/2 cup oatmeal
a teaspoon of cinnamon
1 apple
2 cups of coconut milk
vanilla
stalk of salt
frozen fruits Fruvitaland
2 teaspoons of maple syrup
Cook oat flakes with coconut milk together with cinnamon, vanilla, maple syrup and salt. In a separate pot, smuggle an apple with 1/2 teaspoon of cinnamon. After cooking, put a porridge in the bowl, add apple and sprinkle with frozen fruit on top.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂
photo Karolina Roszak, top and skirt Ewa Szabatin, shoes Fendi, ring Kruk