fbpx

KANAPKI – IDEALNE NA PIKNIK I DO PRACY

Każdego dnia przychodzi taki moment, że mamy ochotę przegryźć coś pysznego i zarazem lekkiego. Często daleko szukamy wykwintnych i zdrowych przekąsek, a tymczasem świetnie sprawdzą się w tej roli kanapki. Najlepiej smakują oczywiście te, własnej roboty!

Nie wiem jak wy, ale ja uwielbiam dobre I zdrowe kanapki. Przypominają mi dzieciństwo, gdy mama szykowała mi do szkoły drugie śniadanie. Była to oczywiście kanapka!!! Uwielbiałam ten moment, gdy miałam przerwę I mogłam ją skosztować! To była rozkosz….
Kanapki są świetnym sposobem na mały i większy głód. Ważne, aby były one przygotowane ze zdrowych składników, a najlepiej przygotować je samemu. Wtedy wiemy jakie składniki wykorzystaliśmy, jakie jest ich pochodzenie i wartość odżywcza. Ja chciałam zainspirować Was do przygotowania FIT przekąsek w postaci kanapek, a ich podstawą jest… chleb. Najlepszy moim zdaniem jest chleb na drożdżach, a jego przygotowanie jest super proste! Do przygotowania chleba będzie potrzebna:
1 łyżeczka masła klarowanego do wysmarowania formy
450 gramów mąki razowej
50 ml wody
2 łyżeczki soli
1 łyżkę oliwy z oliwek
2 łyżeczki miodu
40 gramów drożdży
50 gramów orzeszków pini
50 gramów nasion słonecznika
50 gr orzechów włoskich zmielonych w blenderze
4 łyżeczki czarnuszki
1 łyżka stołowego suszonego zakwasu chlebowego jeśli macie
Wszystkie składniki wrzucamy do maszyny do pieczenia chleba. Tata nauczył mnie jednak by 40 gram drożdży najpierw rozpuścić w 100 ml ciepłej wody i dodać łyżeczkę miodu, po to by drożdże szybciej zaczęły pracować. Po 5 minutach wlewamy drożdże do reszty składników. Pieczemy w maszynie do robienia chleba około 3 godziny. Ja wybrałam maszynkę marki Morphy Richards. Bardzo łatwo zrobić w niej ulubiony chleb, dodać składniki jakie w danym momencie najbardziej nam pasują. Dodatkowo produkty Morphy Richards charakteryzują się nowoczesnym designem i bardzo dobrą ceną!

Kanapka z hummusem

Do przygotowania kanapki będą potrzebne:
chleb razowy
hummus
zielona sałata
kiełki
czerwona papryka
pomidory
marchewka
czerwona cebula
jabłko
ogórek
oliwa z oliwek, sól pieprz
Upieczony chleb kroję na kanapki. Każdą kanapkę smaruję hummusem (świetnie zastępuje masło lub inne smarowidło) i nakładam ulubione składniki. Pamiętajcie, aby przed nałożeniem warzyw na kanapkę umyć je pod bieżącą wodą!

Kanapka z hummusem z buraka

Do przygotowania kanapek będą potrzebne:
2 buraki
puszka cieiciorki
2 ząbki czosnku
1 łyżka tahini
2 łyżki oliwy z oliwek
chleb razowy
awokado
sezam
1⁄2 cytryny
sól
Nastawiam piekarnik na 190 C, kroje buraki na małe kawałki i piekę ok. 30 min na blasze do pieczenia. Odstawiam do ostygnięcia. Wrzucam buraki do blendera. Dodaję cieciorkę, czosnek, oliwę, sok z cytryny, tahini, sól i blenduję. Kroję awokado na cienkie plastry i układam różyczkę.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
t-shirt i spódnica Zara, buty Badura, kolczyki Mango, pasek Urbano
_________________________________

Every day comes a moment that we want to bite something delicious and light at the same time. Often, we’re looking for exquisite and healthy snacks, and meanwhile sandwiches are great for this. Of course, those homemade ones taste best!

I don’t know haw about you, but I love good and healthy sandwiches. They remind me of my childhood when my mother was preparing a second breakfast for school. It was of course a sandwich!!! I loved the moment when I had a break and I could taste it! It was a delight….
Sandwiches are a great way for small and larger hunger. It is important that they are prepared from healthy ingredients, and it is best to prepare them yourself. Then we know what ingredients we used, what is their origin and nutritional value. I wanted to inspire you to prepare FIT snacks in the form of sandwiches, and their basis is … bread. The best in my opinion is bread on yeast, and its preparation is super easy! To prepare the bread you will need:
1 teaspoon clarified butter to grease the mold
450 grams of wholemeal flour
50 ml of water
2 teaspoons of salt
1 tablespoon of olive oil
2 teaspoons of honey
40 grams of yeast
50 grams of pine nuts
 50 grams of sunflower seeds
50 grams of Italian grinds ground in a blender
4 cups of black cumin
1 tablespoon of dried sourdough if you have
Put all the ingredients into the bread maker. My father taught me, however, to dissolve 40 grams of yeast in 100 ml of warm water and add a teaspoon of honey, so that the yeast would start working more quickly. After 5 minutes, pour the yeast into the rest of the ingredients. We bake in a bread machine for about 3 hours. I chose the Morphy Richards machine. It’s very easy to make a favorite bread in it, add the ingredients that suit us the most. In addition, Morphy Richards products are characterized by modern design and a very good price!

Sandwich with hummus

To prepare a sandwich you’ll need:
rye bread
hummus
green salad
sprouts
red pepper
tomatoes
carrots
red onion
apple
cucumber
olive oil, salt pepper
Baked bread is cut into sandwiches. Every sandwich is greased with hummus (it perfectly replaces butter or other spread) and I put on favorite ingredients. Remember to wash them under running water before placing the vegetables on the sandwich!

Beet hummus sandwich

To prepare sandwich you’ll need:
2 beets
A can of caprice
2 cloves of garlic
1 tablespoon tahini
2 tablespoons of olive oil
rye bread
avocado
sesame
1/2 lemon
salt
I set the oven at 190 ° C, cut beets into small pieces and bake for about 30 minutes on a baking sheet. I put it to sleep. I put the beets in the blender. I add chickpeas, garlic, olive oil, lemon juice, tahini, salt and blend.
I cut the avocado into thin slices and arrange a rose.
Bon Appetit!
Love Ewa 🙂
t-shirt and skirt Zara, shoes Badura, earrings Mango, belt Urbano