fbpx

MAJÓWKA – SZYBKIE PRZEPISY NA PYSZNY OBIAD I DESER

Upragniona majówka tuż tuż. Zaplanujmy czas, aby jak najwięcej chwil spędzić na świeżym powietrzu i przygotujmy pyszne szybkie dania, które umilą nam pobyt podczas spotkań z przyjaciółmi.

Majówka zapowiada się wspaniale. Słońce, wysokie temperatury zachęcać będą do aktywności, spędzenia wolnego czasu na powietrzu. Nie możemy jednak zapominać o… jedzeniu! Dziś przedstawiam Wam dwa wspaniałe przepisy, które są niezwykle smaczne, zdrowe i przede wszystkim ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. O to przecież chodzi, aby majówki nie spędzać w kuchni, ale na aktywności 🙂

ZAPIEKANKA ZIEMNIACZANA Z JAJKIEM

Do przygotowania zapiekanki będą potrzebne:
3 bataty
4 szalotki
1/2 czerwonej papryki
1/2 żółtej papryki
3 ząbki czosnku
łyżeczka kminku
1/4 łyżeczki chili
1/4 łyżeczki papryki
1/2 łyżeczki pieprzu
1/2 łyżeczki soli morskiej
4 jajka
olej kokosowy
świeża kolendra, szczypiorek
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Paprykę i bataty pokrój w większą kostkę i przełóż do żaroodpornego naczynia wysmarowanego olejem kokosowym. Piecz w piekarniku przez 8 minut od czasu do czasu mieszając. Jeśli bataty będą już lekko miękkie dodaj czosnek i przyprawy. Całość zapiecz kolejne 2 minuty. Po tym czasie nakłuj lekko całość nożem i wlej jajka. Znów piecz całość 8-10 minut. Po upieczeniu całość posyp posiekaną kolendrą i szczypiorkiem.

ZIELONY PUDDING CHIA

Do przygotowania puddingu będą potrzebne:
3 łyżki chia
garść szczpinaku
1/2 awokado
szklanka mleka kokosowego
truskawki
borówki
jogurt kokosowy
syrop kokosowy
Nasiona chia zalej wieczorem zblendowanym mlekiem kokosowym ze szpinakiem, awokado i syropem kokosowym z sezamem. Odstaw na noc do lodówki. Rano wymieszaj całość łyżką i rozdziel na 2-3 porcje. Zblenduj truskawki z malinami na mus.  W ulubionym słoiczku lub szklance nakładaj: warstwę chia, warstwę malin i truskawek, a jako trzecią warstwę jogurtu kokosowego. Całość na końcu ozdób malinami i borówkami.
Smacznego!
Love Ewa 🙂
Wypróbujcie moje inspiracje na przyjęciu pod chmurką.
____________________________________________

The desired picnic is right there. Let’s plan the time to spend as much time as possible in the open air and prepare delicious quick dishes that will make your stay pleasant during meetings with friends.

 

Picnic promises to be great. The sun, high temperatures will encourage activity and spending time outdoors. However, we can not forget about … eating! Today I present to you two wonderful recipes that are extremely tasty, healthy and, above all, their preparation does not take much time. This is what it is all about, so that the picnics do not spend in the kitchen, but on the activity 🙂

POTATO POT WITH EGG

To prepare potato pot you will need:
3 sweet potatoes
4 shallots
1/2 red pepper
1/2 yellow pepper
3 cloves of garlic
a teaspoon of kmmin
1/4 teaspoon of chili
1/4 teaspoon of pepper
1/2 teaspoon of pepper
1/2 teaspoon of sea salt
4 eggs
coconut oil
fresh coriander, chives
Heat the oven to 180 degrees. Melt the peppers and sweet potatoes into a larger cube and put them in a heat-resistant dish smeared with coconut oil. Bake in the oven for 8 minutes stirring occasionally. If the sweet potatoes are slightly soft add garlic and spices. The whole time takes another 2 minutes. After this time, lightly pierce the whole with a knife and pour the eggs. Bake again the whole 8-10 minutes. After baking, sprinkle with chopped coriander and chives.

GREEN PUDDING CHIA

To prepare the pudding you will need:
3 tablespoons chia
a handful of cuddling
1/2 avocados
a glass of coconut milk
strawberries
blueberries
coconut yogurt
sesame
coconut syrup
Sieve cleanse and add coconut syrup to it. Chia pours in the evening in a coconut milk with spinach, avocado and coconut syrup with sesame seeds. Leave to refrigerate overnight. In the morning mix with a spoon and split into 2-3 servings. Blend strawberries with raspberries for mousse. In your favorite jar or glass, apply a chia coat, a layer of raspberries and strawberries, and a third layer of coconut yogurt. The whole is decorated with raspberries and blueberries at the end.
Bon Appetit!
Love Ewa 🙂
Try my inspiration at the party under the cloud.