fbpx

MAJÓWKA – MOJE INSPIRACJE KULINARNE NA PRZYJĘCIE POD CHMURKĄ

Już niebawem majówka. To nie tylko czas odpoczynku, ale spotkań z rodziną czy znajomymi przede wszystkim na świeżym powietrzu. Wykorzystajcie ten czas maksymalnie i przygotujcie pyszne dania, które zjecie pod chmurką!

Majówka to czas radości, pięknych chwil na świeżym powietrzu w gronie przyjaciół i rodziny. To czas relaksu, możliwość złapania oddechu od codziennych spraw. Warto spędzieć go w miłym i pięknym otoczeniu, w towarzystwie kieliszka ulubionego Prosecco i pysznych przekąsek.
Pobyt na świeżym powietrzu jeśli tylko to możliwe wzbogacam lekkimi, ale sycącymi i oczywiście wegańskimi potrawami. Ważne, aby były one szybkie i nieskomplikowane, aby nie tracić czasu na długie chwile w kuchni. Ten czas lepiej spędzić na zewnątrz łapiąc promienie słońca i śmiejąc się w doborowym towarzystwie 🙂 Polecam Wam kilka dań, które świetnie sprawdzą się na majówkę, ale też na nieoczekiwane przyjęcie dla gości.

Grillowana kukurydza po meksykańsku

Składniki:
  • 4 kukurydze
  • ½ szklanki majonezu wege
  • 1½ szklanki jogurtu
  • ¼ szklanki świeżo posiekanej kolendry
  • szklanka świeżo startego parmezanu
  • sok z 1 limonki
  • czerwone chili
  • 2 limnki pokrojone w talarki do dekoracji
Usuń łuski z kukurydzy. Grilluj kukurydzę na patelni grillowej lub gorącycm grillu. Obracaj co pewien czas, aż zacznie być lekko przypalona.
W małej misce wymieszaj majonez, śmietanę i kolendrę. Kukurydzę zdejmij z grilla i polej sosem. Wyciśnij sok z limonki na kukurydzę i całość posyp parmezanem i chili.
fot. www.therecipecritic.com

Grillowana bataty

Składniki:
  • 2 bataty
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
Składniki na dressing
  •  2 łyżki soku z limonki
  • 2 łyżki zmielonej kolendry
  • półtorej łyżki oliwy z oliwek
  • pół łyżeczki nektaru z agawy
  • szczypta soli

 

Ziemniaki gotuj przez 20 minut. Po tym czasie przełóż je na deskę i pozostaw do wystygnięcia. Rozgrzej grilla lub patelnię grillową. Bataty pokrój w grube plastry, posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Umieść bataty na grillu i smaż 2 minuty z każdej strony aż do zbrązowienia. W tym czasie przygotuj dressing. Wymieszaj wszystkie składniki w miseczce. Gotowe ziemniaki przełóż na półmisek i polej dressingiem.
fot. www.cookincanuck.com

Grillowany łosoś z sosem tzatziki – pyszna micha

Składniki:
  • 2 – 4 kawałków świeżego łosiosa
  • oliwa z oliwek
  • sól i pieprz
  • cytryna

 Sos tzatziki 

Składniki:
  • pół szklanki jogurtu
  • pół filiżanki kwaśnej śmietany
  • ząbek czosnku
  • łyżka soku z cytyny
  • pół łyżeczki soli
  • szczypta białego pieprzu
  • pół szklanki posiekanego koperku lub mięty
  • półtorej szklanki pokrojonego w kostkę ogórka
Opcjonalnie do miski można dodać gotowaną quinoę, ryż, rukolę, lubione grillowane warzywa jak cukinia, bakłażan, papryka.
Rozgrzej grilla. Komosę ryżową ugotuj. Łososia posmaruj oliwą z oliwek i dopraw solą i pieprzem. Odłóż, aby smaki się przegryzły. Przygotuj tzatziki. Wszystkie składniki za wyjątkiem kopru i ogórka umieść w misce. Wymieszaj całość. Dodaj ogórek i koperek. Łososia umieść na grillu wraz z warzywami, które wybrałaś do tego dania jako dodatek. Grilluj rybę z obu stron przez 3-4 minuty. Świetnie jeśli na grillu przygotujesz też cytrynę, która będzie nie tylko świetną ozdobą, ale też będzie można ją wycisnąć na rybę.
Przygotuj dwie miski. Podziel komosę i przełóż do miski. Dodaj zieleninę, świeże warzywa jeśli lubisz. Na to ułóż grillowane warzywa i łososia. Wyciśnij grillowaną cytrynę a na całe danie dodaj tzatziki.
                                                                         fot. www.feastingathome.com
Smacznego!
Love Ewa 🙂
_________________________________

Soon it will be a picnic time. It isn’t only the time of rest, but meetings with family or friends, especially in the open air. Make the most of this time and prepare delicious dishes that you will eat under the cloud!

Picnic is a time of joy, beautiful moments in the open air among friends and family. It’s a time of relaxation, the ability to catch your breath from everyday matters. It is worth spending it in a nice and beautiful environment,
accompanied by a glass of your favorite Prosecco and delicious snacks.
Staying in the open air, if possible, enrich with light, but filling and of course vegan dishes. It is important that they are quick and uncomplicated so as not to waste time in the kitchen for long periods. This time is better to spend outside catching the sun and laughing in
good company 🙂 I recommend you a few dishes that will be great for a
picnic, but also for an unexpected reception for guests.

Grilled Mexican corn

Components:

  • 4 maize
  •  ½ cup vege mayonnais
  • 1½ cups of yougurt
  • ¼ cup of freshly chopped coriander
  • a glass of freshly grated Parmesan cheese
  • juice from 1 lime
  • red chili
  • 2 lemons cut into decorations for decoration

Remove the husks from the corn. Grill the corn in the grill pan or hot grill. Rotate from time to time until it starts to burn slightly. In a small bowl, mix the mayonnaise, cream and coriander. Remove the corn from the grill and pour over the sauce. Squeeze the limon juice on the corn and sprinkle with Parmesan and chili.

Grilled sweet potatoes

Components:

  • 2 sweet potatoes
  • 2 tablespoons of olive oil
  • half a teaspoon of salt
  • half a teaspoon of freshly ground pepper

Components for dressing:

  • 2 tablespoons of lime juice
  • 2 tablespoons of ground coriander
  • one and a half tablespoon of olive oil
  • half a teaspoon of agave nectar
  • pinch of salt

Boil potatoes for 20 minutes. After this time, put them on the board and let them cool down. Preheat the grill or barbeque pan. Cut the sweet potatoes into thick slices, brush with olive oil and season with salt and pepper. Place the sweet potatoes on the grill and cook 2 minutes on each side until browning. During this time, prepare your dressing. Mix all ingredients in a bowl. Put the finished potatoes on a platter and pour over the dressing.

Grilled salmon with tzatziki sauce – delicious bowl

Components:
  • 2 – 4 pieces of a fresh salmon
  • olive oil
  • salt and pepper
  • lemon

 Tzatziki sauce

Components:
  • half a glass of yogurt
  • half a cup of sour cream
  • clove of garlic
  • spoon of lemon juice
  • half a teaspoon of salt
  • a pinch of white pepper
  • half a cup of chopped dill or mint
  • one and a half glasses of cucumber diced

Optionally, you can add boiled quinoa, rice, rucola, grilled vegetables like zucchini, eggplant, and pepper.Prepare the grill. Cook quinoa. Put salmon on the olive oil and season with salt and pepper. Put down the flavors to chew. Prepare tzatziki. Place all ingredients except dill and cucumber in a bowl. Mix the whole. Add cucumber and dill. Place the salmon on the grill with the vegetables you chose as an accompaniment. Grill the fish on both sides for 3-4 minutes. Great if you prepare a lemon on the grill, which will be not only a great decoration, but also you can squeeze it on the fish.Prepare two bowls. Divide the quinoa and put it in a bowl. Add greens, fresh vegetables if you like. Place grilled vegetables and salmon on it. Squeeze the grilled lemon and add tzatziki to the whole dish.

Bon Apetit!
Love Ewa 🙂