fbpx

CZAS NA LODY – ROZSMAKUJ SIĘ W WEGAŃSKICH SMAKACH

 

W końcu jest ciepło! Słońce, wysoka temperatura, aktywność na świeżym powietrzu wzrasta, a my domagamy się nowych smaków. Najlepiej w tym przypadku sprawdzą się lody i to wegańskie!

Wiosna i lato to moje ulubione pory roku. To czas, kiedy bardzo dużo czasu spędzam na świezym powietrzu. Nie tylko na aktywności fizycznej, ale też na spotkaniach z przyjaciółmi. Wtedy też bardzo chętnie sięgam po orzeżwiające i pyszne lody, oczywiście wegańskie 🙂
Coraz więcej cukierni, miejsc, gdzie sprzedawane są wyśmienite ręcznie przygotowywane lody oferuje również ich wegańską wersję. Są to lody w 100% wyprodukowane ze zdrowych i świeżych składników i w niczym nie ustępują ich tradycyjnej odmianie. Co więcej, lody wegańskie można łatwo samemu przygotować w domu. Ja jak tylko mam ochotę na coś pysznego i orzeźwiającego szybko robię lody. Wierzcie mi są one bardzo proste, a własnoręcznie zrobione smakują wyśmienicie!
Do przygotowania moich autorskich, domowych lodów będą potrzebne:
  • pół puszki mleka kokosowego (gęstego) bio
  • jedna duża łyżka masła orzechowego bez dodatku cukru soli i oleju palmowego
  • jedna duża łyżka masła z nerkowców bez dodatku cukru soli i oleju palmowego
  • 2 łyżeczki cukru kokosowego
Ubij mleko kokosowe z cukrem. Wlej do blendera i dodaj resztę
składników. Zmiksuj, wlej do foremek na lody i włóż do zamrażarki.
Gotowe!
Smacznego!
Love Ewa 🙂
__________________________________

In the end it’s warm! The sun, high temperature, outdoor activity increases, and we demand new flavors. The ice cream is the best in this case and it’s vegan!

Spring and summer are my favorite seasons. It’s a time when I spend a lot of time in the open air. Not only on physical activity, but also on meetings with friends. Then I also very willingly reach for a refreshing and delicious ice cream, of course vegan 🙂

More and more confectioneries, places where excellent hand-made ice cream is sold also offers their vegan version. These are 100% ice cream made from healthy and fresh ingredients and are in no way inferior to their traditional variety. What’s more, vegan ice cream can be easily prepared at home. As soon as I feel like something delicious and refreshing, I quickly make ice cream. Believe me, they are very simple, and they themselves taste delicious!

To prepare my home made ice cream you will need:

  • half a can of coconut (dense) bio milk
  • one large spoon of peanut butter without added sugar salt and palm oil
  • one large spoon of cashew butter without added sugar salt and palm oil
  • 2 teaspoons of coconut sugar

Whisk coconut milk with sugar. Pour into the blender and add the rest of the ingredients. Mix, pour into ice-cream molds and put in a freezer. Finished!

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂