fbpx

ZIELONO MI, CZYLI ZAPOWIADAMY WIOSNĘ

Już niebawem wiosna. Wokół zacznie robić się zielono, ptaki zaczną śpiewać, a my będziemy mogli więcej czasu spędzać na świeżym powietrzu. Już teraz możemy poczuć odrobinę świeżości ubierając modne zielone stroje i dodatki lub przygotowując przekąski z zielonych warzyw.

Zielono mi, pod tym hasłem kryje się moja fascynacja zdrowym odżywianiem, życiem zgodnie z eko trendami, ale też zamiłowanie do zielonych strojów i dodatków. Zielony to kolor charakterystyczny dla zdrowych i pysznych warzyw i ziół, które często goszczą w mojej kuchni. To też kolor super modnych strojów oraz dodatków, które tej wiosny powinny zagościć w naszych szafach.
Zbliżające się pory roku są zwykle inspiracją dla wielu projektantów i stylistów. I tak jest też w przypadku wiosny. Kojarzy się ona ze świeżością, nadzieją i soczystością barw. Tak jest w przypadku koloru zielonego. Jest on utożsamiany z nadzieją, a to z kolei wróżbą zmian i nadejścia nowego, lepszego czasu.
Tej wiosny w mojej szafie zagościło wiele zielonych strojów i dodatków. Jednym z moich ulubionych są zielone swetry i spodnie. W tym sezonie powróciły dzwony, czyli rozkloszowane spodnie. Świetnie pasują do botków czy szpilek. W przypadku spodni stawiam na głębokie kolory. Zieleń butelkowa współgra doskonale z białymi bluzkami czy szarymi lub szarymi płaszczykami. Pamiętajcie, że możliwe są połączenia strojów tego samego koloru, ale w różnych odcieniach. W przypadku zieleni sprawdza się to idealnie! Co więcej, zielony jest na tyle uniwersalny, że pasuje do każdego typu urody i można go nosić o każdej porze roku. Nie bójcie się eksperymentować z waszymi stylizacjami. Bawcie się fasonami, kolorami, znajdzie swój własny, oryginalny styl!

 

Kolor zielony kojarzy mi się też z pysznymi i pełnymi witamin koktajlami czy przekąskami. Wykorzystuję do ich przygotowania ulubione owoce, warzywa, zioła i przyprawy. Jednym z moich ulubionych jest pietruszka. Zawiera ona mnóstwo witamin i beta-karotenu przez co wzmacnia nasz organizm, oczyszcza i poprawia wygląd cery. Ja uwielbiam przygotowywać z natki pietruszki pesto. Jest ono super proste, wyśmienite i na dodatek poprawia kondycje mojego organizmu.
Do przygotowania pietruszkowego pesto są potrzebne:

 

  • pęczek pietruszki marki Baziółka
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia
  • łyżeczka orzechów piniowych
  • 5 łyżek startego sera pecorino
  • sól i pieprz do smaku
Natkę
opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj w
blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy.
Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do smakuhttp://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html

Natkę pietruszki dokładnie opłucz pod bieżącą wodą, odetnij gałązki. Listki poszatkuj w blenderze. Wrzuć obrany czosnek, uprażone wcześniej orzechy piniowe. Dodaj oliwę, przyprawy i ser. Całość zblenduj ponownie i gotowe. Pesto świetnie pasuje do bezglutenowego makaronu.

Smacznego 🙂

Pietruszkowe pesto

  • 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
  • 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych albo płatków migdałowych
  • 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
  • sól, pieprz

Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj
w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy.
Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do
smaku.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html

Pietruszkowe pesto

  • 2 małe lub 1 duży pęczek natki pietruszki
  • ząbek czosnku
  • 4 łyżki (ok. 60 ml) oliwy
  • 4 orzechy laskowe lub łyżeczka piniowych albo płatków migdałowych
  • 4–5 łyżek startego sera typu parmezan lub pecorino
  • sól, pieprz

Natkę opłucz, dokładnie osusz, odetnij same gałązki, listki poszatkuj
w blenderze, wrzuć obrany czosnek i uprażone na suchej patelni orzechy.
Dodaj oliwę, trochę soli i pieprzu, dokładnie zmiksuj. Przypraw do
smaku.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/natka-pietruszki-wartosc-odzywcza-uprawa-przechowywanie-przepisy_37300.html

Love Ewa :)Photo. Paweł Wodzyński

Top and trousers Uterque, bag Gucci, coat Maje, boots Isabel Marant, earrings Mango

_____________________________________

 

 Spring is coming soon. Around it’ll start to turn green, the birds will start singing, and we’ll be able to spend more time in the open air. Right
now, we can feel a bit of freshness by wearing fashionable green
dresses and accessories or by preparing green vegetable snacks.

 I
am green, under this slogan is my fascination with healthy eating,
living in accordance with eco trends, but also the love for green
clothes and accessories. Green is a color characteristic for healthy and delicious vegetables and herbs, which are often hosted in my kitchen. It’s also the color of super fashionable outfits and accessories that should be placed in our wardrobes this spring.The approaching seasons are usually the inspiration for many designers and stylists. And so it’s also in the case of spring. It’s associated with freshness, hope and juiciness of colors. This is the case with the green color. It’s identified with hope, and this in turn the divination of changes and the arrival of a new, better time.
This spring, many green costumes and accessories were placed in my wardrobe. One of my favorites are green sweaters and pants. This season the bells, or flared trousers, returned. They fit perfectly with boots or high heels. In the case of pants, I put on deep colors. The bottled green harmonizes perfectly with white blouses or gray or gray coats. Remember that it is possible to combine clothes of the same color, but in different shades. In the case of greenery it works perfectly! What’s more, green is so versatile that it fits any type of beauty and can be worn at any time of the year. Don’t be afraid to experiment with your stylizations. Have fun with fashions, colors, find your own original style!
 I associate green with delicious and full of vitamin cocktails or snacks. I use my favorite fruits, vegetables, herbs and spices to prepare them. One of my favorites is parsley. It contains a lot of vitamins and beta-carotene, which strengthens our body, cleanses and improves the appearance of the skin. I love to prepare pesto with parsley. It is super simple, delicious and in addition improves the condition of my body.To prepare parsley pesto you need:
  •  bunch of parsley
  •  clove of garlic
  • 4 tablespoons of olive oil
  • teaspoon of pine nuts
  • 5 spoons of grated pecorino cheese
  • salt and pepper to taste
 Pour the parsley thoroughly under running water, cut off the twigs. Cut the leaves in a blender. Add the peeled garlic, previously pinched pine nuts. Add olive oil, spices and cheese. Blend it again and it’s ready. Pesto is great for gluten-free pasta.Bon Appetit 🙂
Love Ewa 🙂