fbpx

WIELKANOC TUŻ TUŻ – CZAS NA ŚWIĄTECZNE PRZYGOTOWANIA CZ.1

Zbliża się Wielkanoc. Czas spotkań z najbliższymi przy wielkanocnym stole. Warto wzbogacić rodzinne spotkanie pysznymi potrawami, które dodatkowo mogą zrobić na waszej rodzinie duże wrażenie. Pamiętajcie – liczy się smak i piękny wygląd naszych świątecznych dań.

Wielkanoc to szczególny czas, kiedy możemy spotkać się przy stole, odetchnąć od codziennych spraw i przede wszystkim pysznie zjeść. Ja uwielbiam Wielkanoc za wspaniały aromat świątecznych dań, unoszącą się woń rzeżuchy i pojawiających się nowalijek.

Spotkanie rodzinne przy wspólnym stole to dla mnie bardzo ważna część każdych świąt. Uwielbiam nasze wspólne rozmowy, żarty i śmiech. Świetnym dopełnieniem tej atmosfery jest pyszne jedzenie. Już teraz myślę co przygotuję, a na pewno nie będzie tego mało :)Podstawą polskiego stołu jest chleb. Piekę go w domu bardzo często, a wykorzystuję do tego gotowe mieszanki Noble Health Samrt Nutrition. Ja wybieram mieszkankę z ostropestem plamistym, który przyczynia się do prawidłowej pracy wątroby. Zawiera ona też skrobię kukurydzianą, skrobię z tapioki, inulinę z cykorii i kminek.

Do przygotowania chleba będą potrzebne:

  • mieszanka chleba Noble Health
  • 5g drożdży
  • 310 ml letniej wody
  • sól, pieprz

Zawartość torebki wsyp do miski, dodaj drożdże i wymieszaj całość. Dodaj wodę i wyrabiaj ciasto rękami przez 10 minut. Chleb można doprawić solą i pieprzem. Ciasto odstawiamy na 20 minut. Po tym czasie przełóż je do foremki i odstaw na godzinę do wyrośnięcia. Następnie włóż go do piekarnika rozgrzanego do 200°C na około 60 minut.

Świetną świąteczną przekąską mogą być też kanapki z gruszką i orzechami lub z pastą z awokado i jajkiem sadzonym. Wyglądają one efektownie i są przepyszne.

Do przygotowania kanapek z gruszką i orzechami będą potrzebne:

  • 1/4 szklanki namoczonych orzechów włoskich
  • szczypta cynamonu
  • dojrzałe awokado
  • sól, pieprz
  • gruszka
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki sera koziego lub sera typu gorgonzola

Na rozgrzaną patelnię wrzuć rozdrobnione orzechy, posyp je cynamonem i upraż do uzyskania złocistego koloru. Awokado rozgnieć w misce. Dodaj sól i pieprz i wymieszaj całość. Wcześniej przygotowany chleb z mieszanki Noble Health Smart Nutrition pokój. Każdy kawałek posmaruj pasta, połóż plasterek gruszki i posyp serem. Następnie posp orzechami i kroplą miodu.

 Do przygotowania kanapek z awokado i jajkiem sadzonym potrzebne będą:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • limonka
  • sól i pieprz
  • 1/2 ząbka czosnku
  • łyżka oliwy
  • jajko

Pastę z awokado przygotowuje się bardzo szybko. Rozgnieć awokado widelcem, dodaj sok z limonki, czosnek, oliwę i przyprawy. Wymieszaj całość. Jajko usmaż. Upieczony wcześniej chleb pokrój na kawałki, posmaruj pastą z awokado, połóż usmażone jajko. Jeśli lubisz to posyp kanapkę szczypiorkiem lub kolendrą.

 Podczas rodzinnego spotkania przy stole świetnie sprawdzą się przekąski w postaci fit crackersów. Można je szybko przygotować dzięki gotowej mieszance Noble Health Fit Crackers. Zawiera ona bezglutenowe płatki owsiane, nasiona słonecznika, sezam, len, mąke sorgo, sproszkowane buraki, chili i sól. Dla mnie są to pożądane składniki w mojej diecie.

Do przygotowania krakersów będą potrzebne:

  • mieszanka Noble Health Fit Crackers
  • 200 ml ciepłej wody
Mieszankę wrzucam do miski i dolewam wodę. Mieszam całość, doprawiam solą i odstawiam na kilka minut. W tym czasie nagrzej piekarnik do 180°C. Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i rozprowadź cienko masę. Krakersy piecz przez 5 minut, gdy masa jest już sztywna wyjmij i ją pokrój ma prostokąty i piecz przez kolejne 20 minut.
Krakersy z awokado z pastą z czarnych oliwek to jedna z moich ulubionych przekąsek. Do ich przygotowania są potrzebne:
  • 1/2 dojrzałego awokado
  • czarnuszka
  •  15 g czarnych oliwek bez pestek
  • 50g nasion słonecznika
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta suszonego tymianku
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • sól pieprz

Nasiona słonecznika prażymy na patelni. Oliwki, czosnek, sok z cytryny, tymianek, oliwę, sól i pieprz blendujemy do uzyskania pasty.Smarujemy nią krakersy, kładziemy na pastę pokrojone awokado i całość posypujemy czarnuszką.

Smacznego!Love Ewa 🙂

Top Cedric Charlier, pants Uterque, earrings Mango

Wypróbujcie przepis na pyszne dania z jarmużu.

_________________________________

Easter is approaching. Time to meet your loved ones at the Easter table. It is worth enriching the family with delicious dishes that can additionally make a great impression on your family. Remember – the taste and beautiful appearance of our Christmas dishes count.

Easter is a special time when we can meet at the table, take a break from everyday matters and, above all, eat deliciously. I love Easter for the wonderful aroma of Easter dishes, the scent of cress and emerging novelties.A family meeting at a common table is a very important part of every Easter for me. I love our common conversations, jokes and laughter. A great complement to this atmosphere is delicious food. I think now what I will prepare, and certainly not enough 🙂

The basis of the Polish table is bread. I bake him at home very often, and I use ready-made mixtures of Noble Health Samrt Nutrition. I choose a resident milk thistle that contributes to normal liver function. It also contains maize starch, tapioca starch, chicory inulin and caraway.

 To prepare bread you’ll need:

  • a mixture of Noble Health bread
  •  5g yeast
  • 310 ml of warm water
  • salt pepper

Put the contents of the bag into a bowl, add yeast and mix the whole. Add water and knead the dough for 10 minutes. The bread can be seasoned with salt and pepper. Leave the dough for 20 minutes. After this time, put them into the mold and let them rise for an hour to rise. Then put it in the oven preheated to 200°C for about 60 minutes.

A great Easter snack can also be sandwiches with pear and walnuts or with avocado paste and fried egg. They look impressive and are delicious.

To prepare sandwiches with pear and nuts you’ll need:

  • 1/4 cup of soaked walnuts
  • a pinch of cinnamon
  • avocado
  • salt and pepper
  • pear
  • teaspoon of honey
  • 2 tablespoons of goat cheese or gorgonzola cheese

Pour the shredded nuts into the heated pan, sprinkle them with cinnamon and a streak to get a golden color. Melt the avocado in a bowl. Add salt and pepper and mix the whole. Previously prepared bread from the Noble Health Smart Nutrition mix room. Smear each piece with paste, put a slice of pear and sprinkle with cheese. Then chop the nuts and a drop of honey.

To prepare avocado sandwiches with fried egg you’ll need:

  • 1/2 of ripe avocado
  • lime
  • salt and pepper
  • 1/2 clove of garlic
  • spoon of oil
  • egg

The avocado paste is prepared very quickly. Grain the avocado with a fork, add lime juice, garlic, olive oil and spices. Mix the whole. Fry the egg. Cut bread cut into pieces, spread with avocado paste, place the fried egg. If you like, sprinkle the sandwich with chives or coriander.

During the family meeting at the table, snacks in the form of fit crackers will work great. They can be quickly prepared thanks to the ready mix of Noble Health Fit Crackers. It contains gluten-free oatmeal, sunflower seeds, sesame, flax, sorghum flour, powdered beets, chili and salt. For me, these’re the desired ingredients in my diet.

To prepare the crackers you’ll need:

  • a mixture of Noble Health Fit Crackers
  •  200 ml of hot water

I put the mixture into a bowl and pour in water. I mix whole, season with salt and leave for a few minutes. During this time, preheat the oven to 180°C. Bake baking sheet with baking paper and thinly spread the mass. Crack breadcrumbs for 5 minutes, when the mass is stiff, remove it, cut it into rectangles and bake for another 20 minutes.

The avocado crackers with black olive paste is one of my favorite snacks. To prepare them you’ll need:

  • 1/2 of ripe avocado
  • czarnuszka
  • 15 g of black seedless olives
  • 50g sunflower seeds
  • clove of garlic
  • 2 tablespoons of lemon juice
  • a pinch of dried thyme
  • a few tablespoons of olive oil
  • salt and pepper

Sunflower seeds are roasted in a pan. Olives,
garlic, lemon juice, thyme, olive oil, salt and pepper are blended to
obtain a paste. We grease it with crackers, put on a sliced ​​avocado
paste and sprinkle the whole with black cumin.

Bon Apetit!

Love Ewa 🙂