fbpx

SŁODYCZE MOGĄ BYĆ FIT? OCZYWIŚCIE I NIE MUSZISZ LICZYĆ KALORII!

fot. Pintrest, Kate Wood

 

 

 Słodycze mogą być fit! Wystarczy, że zmodyfikujemy nasze ulubione przepisy na słodkości. Jak? Zastępując tłuste składniki zdrowszymi, o obniżonej kaloryczności, a równie pysznymi.

Nie tak dawno pisałam o jednych z moich ulubionych owocach – figach. Tam pojawiło się zdjęcie pysznej tarty z sera mascarpone i fig właśnie. To zainspirowało mnie do przedstawienia Wam moich ulubionych przepisów na słodkie desery i przekąski. Jednym z nich jest wspomniana tarta. Świetnie sprawdza się podczas spotkań ze znajomymi czy wieczorów przy kawie z ukochanym. Drugi z nich to pudding z mango i nasion chia. Przyznam, że zajadam go bardzo często 🙂 Jest on szybki w przygotowaniu i bardzo sycący. Dlatego jak tylko łapie mnie ochota na lekką przekąskę sięgam po pudding. Jest bogaty w witaminy i wprost rozpływa się w ustach!
Dziewczyny pamiętajcie – słodycze mogą być fit! Wystarczy, że wysokokaloryczne składniki zastąpicie ich zdrowymi odpowiednikami, a wciąż będzie mogły cieszyć się pysznymi deserami.

Tarta z sera mascarpone z figami

Do przygotowania spodu tarty będą potrzebne:
  • 70g brązowego lub kokosowego cukru
  • 2 szklanki pokruszonych krakersów typu graham
  • 3/4 łyżeczki soli
  • 100g masła Ghee
Do przygotowania masy będą potrzebne
  • 250g sera mascarpone
  • 3 łyżki brązowego lub kokosowego cukru
  • 3 łyżki miodu
  • 5-6 fig
  • szklanka jogurtu typu greckiego lub kokosowego
  • śmietana do ubijania lub dla freaków śmietana ryżowa (przepis: na śmietanę znajdziecie tutaj śmietana z płatków ryżowych)
  • 40g posiekanych pistacji
Aby przygotować spód do tarty wymieszaj cukier, okruchy krakersa. Dodaj sól, roztopione masło i mieszaj aż wszystkie składniki się połączą. Tak przygotowane składniki przełóż na blachę do pieczenia ze zdejmowanym dnem. Dociśnij okruchy do boków blachy i włóż całość do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotuj nadzienie tarty. W dużej misce ubij ser mascarpone i jogurt do uzyskania jednolitego kremu. Pamiętaj, nie może on mieć grudek! Dodaj miód i zmiksuj wszystko raz jeszcze. W osobnym naczyniu ubij śmietanę i powoli dodawaj do masy serowej. Nadzienie rozłóż na spodzie i całość pozostaw do schłodzenia ma 2-3 godziny w lodówce. Przed podaniem ułóż przekrojone figi na tarcie, posyp wierzch posiekanymi pistacjami i gotowe!
fot. Pintrest, Anita Chu

Pudding z mango i nasion chia

Do przygotowania puddingu będą potrzebne:
  • 30 gramów nasion chia
  •  200 ml mleka kokosowego
  • 150 ml wody kokosowej
  • kropla ekstraktu waniliowego
  • 1 mango
  • 1 limonka
  • 1 marakuja
  • prażone płatki kokosowe
Nasiona chia wymieszaj z mlekiem kokosowym, wodą kokosową i ekstraktem z wanilii. Odstaw na 2 godziny, aby nasiona napęczniały. W tym czasie obierz owoce i zblenduj ją na jednolitą masę. Deser podawaj w ulubionych naczyniach. Na zmianę przekładaj zmiksowane owoce z puddingiem z nasion chia i mleka kokosowego. Na koniec posyp całość prażonymi płatkami kokosowymi.
fot. Pintrest, Vibrant Plate

Mango Beauty beauty bowl by Ewa

Do przygotowania będą potrzebne: (dla dwóch osób)
  • 1 dojrzałe mango
  • 1 duży jogurt kokosowy
  • domowa granola
  • banany
  • kiwi
Obierz mango i wrzuć do blendera dodaj jogurt i zmiksuj.
Wlej do miseczki pokrój kiwi oraz banana i ułóż w dowolny wzór.

 

Smacznego!
Love Ewa
_________________________________________

 Sweets can be fit! It’s enough to modify our favorite recipes for sweets. How? Replacing oily ingredients with healthier ones, with reduced calories and also delicious ones.

 Not long ago I wrote about one of my favorite fruits – figs. There appeared a photo of delicious mascarpone tarts and figs. This inspired me to present you my favorite recipes for sweet desserts and snacks. One of them is the aforementioned tart. Perfect for meetings with friends or evenings over coffee with a loved one. The second one is mango pudding and chia seeds. I admit that I eat it very often 🙂 It is quick to prepare and very filling. Therefore, as soon as I feel like a light snack, I reach for the pudding. It is rich in vitamins and melts in your mouth!
Girls remember – sweets can be fit! It’s enough that you replace high-calorie ingredients with their healthy
counterparts and you will still be able to enjoy delicious desserts.

 

Tart with mascarpone cheese with figs

To prepare the bottom tarts will be needed:

 

  •     70g brown sugar
  •  2 cups of crushed graham crackers
  •  3/4 teaspoon of salt
  • 100g unsalted butter

 

To prepare the mass will br needed:

 

  • 250g mascarpone cheese
  •  3 tablespoons of brown sugar
  • 3 tablespoons of honey
  • 5-6 figs
  • a glass of yougurt type Greek
  • whipping cream or for freak rice cream (recipie for rice cream)
  • 40g chopped pistachios

 

To prepare the backing for grated, mix the sugar, crumbs of the cracker. Add salt, melted butter and mix until all the ingredients combine. Add the prepared ingredients to the baking tray with the removable bottom. Press the crumbs to the sides of the sheet and put it in the fridge for an hour. During this time, prepare the grated filling. In a large bowl, beat mascarpone cheese and yogurt to obtain a uniform cream. Remember, he can not have clots! Add honey and mix it all again. In a separate container, beat the cream and slowly add to the cheese mass. Place the filling on the bottom and leave the whole to cool down for 2-3 hours in the fridge. Before serving, place the cut figs on the rubbing, chopped pistchios and ready!

 Mango pudding and chia seeds

To prepare the pudding you will need:
  •  30 grams of chia seeds
  •  200 ml of coconut milk
  • 150 ml of coconut water
  • a drop of vanilla extract
  • 1 mango
  • 1 lime
  • 1 passion fruit
  • roasted coconut flakes
Chia seeds mix with coconut milk, coconut water and vanilla extract. Set aside for 2 hours to allow the seeds to swell. At this time, peel the fruit and blend it into a homogeneous mass. Dessert serve in your favorite dishes. Change the mixed fruit with the pudding of chia seeds and coconut milk. At the end sprinkle the whole with roasted coconut flakes.

Mango beauty bowl by Ewa

You will need to prepare for: (two people)
  • 1 ripe mango
  • 1 large coconut yogurt
  • homemade granola
  • 1 banana
  • 1 kiwi

 

Peel the mango and add to the blender, add the yogurt and blend.
Pour the kiwi and banana into the bowl and arrange in any pattern.
Bon Appetit 🙂
Love Ewa