fot. poshjournal.com |
Jarmuż –
warzywo kiedyś charakterystyczne dla okresu zimowego, obecnie
wykorzystywane w kuchni przez cały rok. Można z niego przygotować
różnorodne i pełne witamin dania na każdą okazję. Ja, te
zielone, chropowate liście po prostu uwielbiam!
Jarmuż to roślina z kapustowatych. Czu wiedziałaś, że głównie zbiera się go zimą kiedy to liście tracą gorzki smak? Warto więc wykorzystać ten czas i przygotować pyszne dania właśnie z tych kędzierzawych liści 🙂
Jarmuż jest
warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonniki i nie zawiera ani
grama tłuszczu! Zawiera dużo żelaza przez co nazywany jest „nową
wołowiną”. Jarmuż jest też źródłem wielu witamin jak
witaminy K, C i A. Dzięki swoim właściwościom chroni przez
zachorowaniem na raka, wzmacnia kości, zwiększa odporność
organizmu na choroby, a także przyspiesza metabolzim. Jest więc
świetny w diecie dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych
kilogramów przez wiosną!
warzywem niskokalorycznym, bogatym w błonniki i nie zawiera ani
grama tłuszczu! Zawiera dużo żelaza przez co nazywany jest „nową
wołowiną”. Jarmuż jest też źródłem wielu witamin jak
witaminy K, C i A. Dzięki swoim właściwościom chroni przez
zachorowaniem na raka, wzmacnia kości, zwiększa odporność
organizmu na choroby, a także przyspiesza metabolzim. Jest więc
świetny w diecie dla osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych
kilogramów przez wiosną!
Przygotowanie dań
z jarmużu jest bardzo proste. Ważne jest, aby nie poddawać go
dużej obróbce cieplnej, aby nie stracił swoich właściwości. Ja
jestem freakiem soków, koktajli i sałatek, które przygotowuję
również właśnie z jarmużu.
z jarmużu jest bardzo proste. Ważne jest, aby nie poddawać go
dużej obróbce cieplnej, aby nie stracił swoich właściwości. Ja
jestem freakiem soków, koktajli i sałatek, które przygotowuję
również właśnie z jarmużu.
JAJKO POCHE NA JARMUŻU Z BATATEM
Do przygotowania tego pysznego śniadania będą potrzebne trzy ważne elementy.
Bataty pieczone:
- 2,5-3 szklanki słodkich ziemniaków pokrojonych w kostk
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1/4 łyżeczki soli użyj więcej zgodnie z własnymi upodobaniami
- 1/4 łyżeczki miodu
- 1/4 łyżeczki czosnku w proszku
- czarny pieprz
- 1/8 łyżeczki kolendry opcjonalnie
Pierzynka z jarmużu:
- 1 pęczek świeżego jarmużu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 10 całych małych pomidorów
- 1/2 średniej czerwonej cebuli pokrojonej w kostkę
- sól, pieprz
Jajka w koszulce:
- 2-3 jajka
- sól
- 1 łyżeczka białego octu
- pieprz czarny lub pieprz cytrynowy
Piekarnik rozgrzej do 200 ° C. Na blasze do pieczenia ułóż ziemniaki pokrojone w kostkę, dodaj oliwę, miód, czosnek, pieprz i kolendrę. Całość wymieszaj. Piecz około 12-15 minut. W tym czasie podgrzej oliwę na dużej patelni. Podsmaż cebulę, czosnek. Dodaj jarmuż i pomidorki. Duś całość pod przykryciem przez 3 minuty. Aby przygotować jajko poche podgrzej wodę i ocet na wolnym ogniu. Jajko wbij do filiżanki. Wodę zamieszaj w jedną stronę i ostrożnie przelej jajko. Gotuj jajko przez 4-5 minut aż będzie twarde, a żółtko nadal ciekłe.
WEGAŃSKA
KANAPKA Z PESTO Z JARMUŻU
Do przygotowania
kanapek będą potrzebne:
kanapek będą potrzebne:
- bagietka z
ciemnego pieczywa - 2 kubki liści
jarmużu - 1/4 szklanki oliwy
z oliwek z pierwszego tłoczenia - 2 łyżki
orzeszków piniowych - 1 ząbek czosnku,
obrany - 1/4 łyżeczki
soli - 1/4 łyżeczki
czarnego pieprzu
Mieszanka z
czosnku dla chętnych:
czosnku dla chętnych:
- 1/2 szklanki oliwy
z oliwek z pierwszego tłoczenia - 4 łyżki
zmielonego czosnku (od około 4-5 ząbków czosnku) - 1/2 łyżeczki
proszku czosnkowego - 1/2 łyżeczki
płatków czerwonej papryki
Rozgrzej piekarnik
do 200° C. Przygotuj pesto, Jarmuż, oliwę, orzeszki piniowe,
czosnek i przyprawy zblenduj na gładką masę. Przygotuj miksturę z
czosnku. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek mielony, proszek
czosnkowy i płatki papryki czerwonej. Na blaszce do pieczenia rozłóż
pokrojoną bagietkę. Rozprowadź na niej mieszankę z czosnku
(oczywiście jeśli chcesz :)), a na czosnek ułóż pesto z jarmużu.
Chleb piecz w piekarniku przez 12-15 minut.
do 200° C. Przygotuj pesto, Jarmuż, oliwę, orzeszki piniowe,
czosnek i przyprawy zblenduj na gładką masę. Przygotuj miksturę z
czosnku. W misce wymieszaj oliwę z oliwek, czosnek mielony, proszek
czosnkowy i płatki papryki czerwonej. Na blaszce do pieczenia rozłóż
pokrojoną bagietkę. Rozprowadź na niej mieszankę z czosnku
(oczywiście jeśli chcesz :)), a na czosnek ułóż pesto z jarmużu.
Chleb piecz w piekarniku przez 12-15 minut.
fot. ohmyveggies.com |
SAŁATKA CEZAR
Z JARMUŻEM I AWOKADO W TOWARZYSTWIE FRYTEK Z BATATÓW
Do przygotowania
dania będą potrzebne:
dania będą potrzebne:
- pęczek jarmużu
pokrojonego na części (5-6 szklanek) - awokado
- 1/2 szklanki wody
- 1/4 szklanki
majonezu wegańskiego - 2 małe ząbki
czosnku - 2 łyżki soku z
cytryny - 1 łyżeczka
musztardy Dijon - 1/2 łyżeczki
soli - parmezan
Awokado przekrój
na pół. Jedną połowę wykorzystaj do sałatki, a drugą wymieszaj
z wodą, majonezem, czosnkiem i sokiem z cytryny, musztardą i solą.
Możesz użyć do tego blender. Jarmuż opłucz, rozłóż na
talarzu. Dodaj pokrojone awokado, polej dressingiem i posyp
parmezanem. Świetnym dodatkiem będą frytki z batatów. Do ich
przygotowania będą potrzebne 2-3 bataty, oliwa z oliwek, sól i
pieprz. Bataty obierz ze skórki, pokrój na cząstki, rozłóż na
blaszce do pieczenia, polej oliwą. Całość dopraw i piecz w
piekarniku prze 20-30 minut w temperaturze 170° C.
na pół. Jedną połowę wykorzystaj do sałatki, a drugą wymieszaj
z wodą, majonezem, czosnkiem i sokiem z cytryny, musztardą i solą.
Możesz użyć do tego blender. Jarmuż opłucz, rozłóż na
talarzu. Dodaj pokrojone awokado, polej dressingiem i posyp
parmezanem. Świetnym dodatkiem będą frytki z batatów. Do ich
przygotowania będą potrzebne 2-3 bataty, oliwa z oliwek, sól i
pieprz. Bataty obierz ze skórki, pokrój na cząstki, rozłóż na
blaszce do pieczenia, polej oliwą. Całość dopraw i piecz w
piekarniku prze 20-30 minut w temperaturze 170° C.
fot. pinchofyum.com |
Smacznego!
Love, Ewa
_______________________________Kale – vegetable
VEGAN CHIPPING
CEZAR SALAD
_______________________________
Kale – vegetable
used to be characteristic of the winter period, now used in the
kitchen throughout the year. You can prepare various and full of
vitamin dishes for every occasion. I just love these green, rugged
leaves!
Kale is a cabbage
plant. Did you know that it;s mainly harvested in winter when the
leaves lose their bitter taste? So let’s use this time and prepare
delicious dishes from these frilly leaves 🙂
plant. Did you know that it;s mainly harvested in winter when the
leaves lose their bitter taste? So let’s use this time and prepare
delicious dishes from these frilly leaves 🙂
Kale is a
low-calorie, high-fiber vegetable and contains no fat! It contains a
lot of iron, which is what is called „new beef”. Kale is
also a source of many vitamins like vitamins K, C and A. Thanks to
its properties, it protects against cancer, strengthens bones,
increases the body’s resistance to diseases, and accelerates
metabolism. So it’s great in the diet for people who want to lose a
few extra kilos by spring!
low-calorie, high-fiber vegetable and contains no fat! It contains a
lot of iron, which is what is called „new beef”. Kale is
also a source of many vitamins like vitamins K, C and A. Thanks to
its properties, it protects against cancer, strengthens bones,
increases the body’s resistance to diseases, and accelerates
metabolism. So it’s great in the diet for people who want to lose a
few extra kilos by spring!
The preparation of
kale dishes is very simple. It is important not to subject it to high
heat treatment so that it does not lose its properties. I am a freak
of juices, cocktails and salads, which I also prepare from kale.
kale dishes is very simple. It is important not to subject it to high
heat treatment so that it does not lose its properties. I am a freak
of juices, cocktails and salads, which I also prepare from kale.
THE EGG POCHE AT THE SPEECH WITH A BATTLE
Three important elements will be needed to prepare this delicious breakfast.Baked sweet potatoes:
- 2-3 cups of sweet potato diced
- 1 tablespoon of olive oil
- 1/4 teaspoon of salt, use more according to your preference
- 1/4 teaspoon of honey
- 1/4 teaspoon of garlic powder
- black pepper
- 1/8 teaspoon of coriander optional
Cereal with kale:
- 1 bunch of fresh kale
- 1 tablespoon of olive oil
- 2 cloves of garlic
- 10 whole small tomatoes
- 1/2 of the average red onion diced
- salt pepper
Eggs in a shirt:
- 2-3 egg
- salt
- 1 teaspoon of white vinegar
- black pepper or lemon pepper
Heat the oven to 200 ° C. Place the diced potatoes on the baking tray, add the oil, honey, garlic, pepper and coriander. Mix everything. Bake for about 12-15 minutes. During this time, heat the oil in a large pan. Fry onions, garlic. Add kale and tomatoes. The whole thing is covered for 3 minutes. To prepare an egg, heat the water and vinegar over a low heat. Pour the egg into the cup. Mix the water one way and carefully pour the egg. Cook the egg for 4-5 minutes until it is hard and the yolk is still liquid.
VEGAN CHIPPING
WITH KALE PESTO
To prepare
sandwiches you will need:
sandwiches you will need:
- a baguette of dark
bread - 2 cups of kale
leaves - 1/4 glass of
virgin olive oil - 2 tablespoons pine
nuts - 1 clove of garlic,
peeled - 1/4 teaspoon of
salt - 1/4 teaspoon of
black pepper
Mixture of garlic
for those willing:
for those willing:
1/2 glass of
virgin olive oil
virgin olive oil
4 tablespoons of
ground garlic (from about 4-5 cloves of garlic)
ground garlic (from about 4-5 cloves of garlic)
1/2 teaspoon of
garlic powder
garlic powder
1/2 teaspoon of
red pepper flakes
red pepper flakes
Preheat the oven
to 200 ° C. Prepare pesto, kale, olive oil, pine nuts, garlic and
spices for a smooth mass. Prepare a mixture of garlic. In a bowl, mix
olive oil, garlic powder, garlic powder and red pepper flakes. Place
a sliced baguette on the baking tray. Spread a mixture of garlic on
it (of course, if you want to :)), and for garlic, put the pesto off
the kale. Bake bread in the oven for 12-15 minutes.
to 200 ° C. Prepare pesto, kale, olive oil, pine nuts, garlic and
spices for a smooth mass. Prepare a mixture of garlic. In a bowl, mix
olive oil, garlic powder, garlic powder and red pepper flakes. Place
a sliced baguette on the baking tray. Spread a mixture of garlic on
it (of course, if you want to :)), and for garlic, put the pesto off
the kale. Bake bread in the oven for 12-15 minutes.
CEZAR SALAD
WITH A KALE AND AVOCADO
To prepare the
dish you will need:
dish you will need:
- a bunch of kale
cut into pieces (5-6 glasses) - an avocado
- 1/2 glass of water
- 1/4 cup of
mayonnaise - 2 small cloves of
garlic - 2 tablespoons of
lemon juice - 1 teaspoon Dijon
mustard - 1/2 teaspoon of
salt - Parmesan
Avocado section in
half. Use one half for salad, mix the other with water, mayonnaise,
garlic and lemon juice, mustard and salt. You can use a blender for
this. Kale rinse, spread on a painter. Add chopped avocado, pour
dressing and sprinkle with Parmesan cheese.
half. Use one half for salad, mix the other with water, mayonnaise,
garlic and lemon juice, mustard and salt. You can use a blender for
this. Kale rinse, spread on a painter. Add chopped avocado, pour
dressing and sprinkle with Parmesan cheese.
A great addition
will be fries from sweet potatoes. Two potatoes, olive oil, salt and
pepper will be needed to prepare them. Peel the sweet potatoes from
the skin, cut into pieces, spread on a baking tray, pour over with
oil. All the seasonings and bake in the oven for 20-30 minutes at 170
° C.
will be fries from sweet potatoes. Two potatoes, olive oil, salt and
pepper will be needed to prepare them. Peel the sweet potatoes from
the skin, cut into pieces, spread on a baking tray, pour over with
oil. All the seasonings and bake in the oven for 20-30 minutes at 170
° C.
Bon Apetit!
Love Ewa