fbpx

ALE JAJA! PRZYGOTUJ PYSZNE JAJKA NA WIELKANOC

fot.http://sinnenrausch.blogspot.co.uk

Jajka to symbol Wielanocy. Bez nich nie wyobrażamy sobie wielkanocnego stołu, koszyczka ze święconkną czy wielkanocnych ciast i potraw. Można z nich przygotować pyszne przekąski na śniadanie czy kolację.

JAJKA FASZEROWANE AWOKADO

Składniki:
  • 5-6 ugotowanych jajek na twardo,
  • awokado,ząbek
  • czosnek,
  • 1/2 małej zielonej papryczki
  • chili,1 i 1/2 łyżki soku z cytryny,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • 2 łyżki natki pietruszki,
  • sól, pieprz
  • płatki chili i kiełki np. rzodkiewki do dekoracji
Jajka obieramy ze skórki i przekrawamy na pół.  W blenderze zmiksuj awokado, czosnek, papryczkę chili, pietruszkę, sok z cytryny i oliwę. Gotową gładką masę przypraw solą i pieprzem. Nadzieje nakładaj na połówki jajek. Każdą połówkę oprósz płatkami chili i udekoruj ulubionymi kiełkami.
fot. http://www.everycakeyoubake.pl

JAJKA FASZEROWANE PIECZARKAMI

Składniki:
  • 200 g pieczarek
  • cebula
  • 2 łyżki oleju
  • 4 jajka
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki majonezu wege
  • łyżeczka musztardy Dijon
  • sól i pieprz
Cebulę siekamy i podsmażamy na rozgrzanym oleju. Obrane pieczarki ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dorzucamy do cebuli i podsmażamy aż do wyparowania całej wody. Jajka gotujemy na twardo. Do miski wrzucamy przestudzone pieczarki, żółtka jaj, natkę, musztardę i majonez. Całość mieszamy i wkładamy do lodówki. Przed podaniem nakładamy do białek i gotowe.

 

fot. www.rogalikblog.pl

JAJKA FASZEROWANE SZPROTKAMI

Składniki:
  • 6 jajek
  • 100g szprotek w oleju
  • łyżka posiekanych orzechów włoskich
  • 4 rzodkiewki
  • szczypiorek lub rzeżucha
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz
 Jajka ugotuj na twardo, następnie obierz i przekrój na pół. Żółtka należy wyjąć i włożyć do blendera, dosać szprotki, orzechy, olej i przyprawy. Całość zmiksuj. Masę włóż w miejsce białek. Przed podaniem jajka udekoruj rzeżuchą i  startą na grubej tarce rzodkiewką.
fot. http://www.kwestiasmaku.com
Smacznego!
Love Ewa 🙂
______________________________

Eggs are the symbol of the Easter. Without them, we can not imagine an Easter table, a basket with holy-cut or Easter cakes and dishes. You can prepare delicious snacks for breakfast or dinner.

 EGGS STUFFED AVOCADOS

Components:
  • 5-6 boiled hard-boiled eggs
  • avocado
  • garlic
  • 1/2 small green peppers
  • chili, 1 and 1/2 tablespoon of lemon juice
  •  a tablespoon of olive oil
  •  2 tablespoons of parsley
  •  salt and pepper
  • chili flakes and sprouts, for example, radishes for decoration
Eggs are peeled and cut in half. Mix avocado, garlic, chilli pepper, parsley, lemon juice and olive in a blender. The finished smooth mass of spices with salt and pepper. Hopes apply to halves of eggs. Cut each half with chili flakes and decorate with your favorite sprouts.

 EGGS STUFFED MUSHROOMS

Components:
  • 200 g mushrooms
  •  onion
  • 2 tablespoons of oil
  • 4 eggs
  • 1/2 a bunch of parsley
  • 2 tablespoons of vege mayonnaise
  • a teaspoon of Dijon mustard
  • salt and pepper
Chop the onion and fry in hot oil. Peeled mushrooms are grated on a large mesh. Add to the onion and fry until all the water has evaporated. Cook eggs hard. We put into the bowl cooled mushrooms, egg yolks, parsley, mustard and mayonnaise. Mix everything and put in the fridge. Before serving, we put on the proteins and ready.

 EGGS STUFFED SPRAT

Components:
  • 6 eggs
  • 100g sprats in oil
  • spoon of chopped walnuts
  • 4 radishes
  • chives or watercress
  • 2 tablespoons of oil
  • salt and pepper
Cook hard boiled eggs, then peel and cut in half. Take the yolks out and put them in the blender, add sprats, nuts, oil and spices. Mix the whole. Put the mass in place of the proteins. Before serving, decorate the eggs with cress and grated radish on a thick grater.
Bon Apetit!
Love Ewa 🙂