Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty z rodziny astrowatych to warzywo o licznych właściwościach. Choć jest jeszcze mało popularne w naszej kuchni warto go spróbować, a na pewno na trwałe zagości on w Waszej kuchni 🙂 Jest po prostu pycha!
Kanadzie, Europie, Ameryce Południowej oraz Środkowej, w Nowej Zelandii,
w Chinach, Iranie oraz Japonii. Topinambur był początkowo uprawiany jako warzywo ogrodowe, a dopiero z czasem trafił na pola uprawne. Co ciekawe wyparł nawet ziemniaka.
Topinambur z orzechami i sosem śmietanowo-czosnkowym
- 300 gram topinamburu
- 1/2 szklanki śmietany ryżowej – przepis na śmietanę poniżej 🙂
- 2-3 ząbki czosnku
- szczypta gałki muszkatołowej
- kilka listków świeżego oregano
- orzechy nerkowca
- olej kokosowy
- sól, pieprz
Topinambur umyj i pokrój na plastry. Przełóż do miski i dodaj śmietanę ryżową, posiekany czosnek, oregano, świeżo startą gałkę muszkatołową (dodaj jej odrobinę ponieważ jest ona bardzo aromatyczna!). Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż topinambur do formy do pieczenia wcześniej posmarowanej olejem kokosowym. Wierzch posyp orzechami nerkowca. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Upieczony topinambur jedz koniecznie na ciepło.
Śmietana z płatków ryżowych
- 1/2 szklanki płatków ryżowych
- szklanka mleka sojowego
- 1/2-1 szklanki przegotowanej wody lub mleka ryżowego
- sok z 1/2 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sól morska
Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Po tym czasie odstaw do ostudzenia. Przełóż masę do blendera, dodaj sok z cytryny i zmiksuj na jednolitą, bardzo gęstą masę. Aby ją rozrzedzić dodaj pół szklanki wody lub mleka ryżowego (ja używam tego ostatniego) i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj resztę mleka ryżowego. Powoli dodaj olej, sól morską i gotowe!
Topinambour or the Jerusalem artichoke is a vegetable with numerous properties. Although
it is still not very popular in our kitchen but it’s worth to try it. When you do this it will definitely stay in your kitchen for good 🙂 It’s simply deliciuos!
swells in the stomach and the body doesn’t feel hungry for a long
time. Topinambur is therefore a great component of the diet of a person
who wants to lose some unnecessary kilograms.
The Jerusalem artichokes with nuts and cream-garlic sauce
- 300 grams of Jerusalem artichok
- 1/2 cup of rice cream – recipe for cream below 🙂
- 2-3 cloves of garlic
- a pinch of nutmeg
- a few leaves of fresh oregano
- cashew nuts
- coconut oil
- salt and pepper
Cream of rice flakes
- 1/2 cup of rice flakes
- a glass of soya milk
- 1/2-1 cup of boiled water or rice milk
- 1/2 lemon juice
- 1/4 glass of olive oil
- sea salt