fbpx

TOPINAMBUR – MAŁO POPULARNE PYSZNE WARZYWO

 

Topinambur, czyli słonecznik bulwiasty z rodziny astrowatych to warzywo o licznych właściwościach. Choć jest jeszcze mało popularne w naszej kuchni warto go spróbować, a na pewno na trwałe zagości on w Waszej kuchni 🙂 Jest po prostu pycha!

Topinambur naturalnie rośnie w Ameryce Północnej, ale jest dostępny w wielu krajach i na wielu kontynentach. Spotkać go można dziko rosnącego w
Kanadzie, Europie, Ameryce Południowej oraz Środkowej, w Nowej Zelandii,
w Chinach, Iranie oraz Japonii. Topinambur był początkowo uprawiany jako warzywo ogrodowe, a dopiero z czasem trafił na pola uprawne. Co ciekawe wyparł nawet ziemniaka.
Topinambur w smaku jest podobny do karczocha czy orzecha brazylijskiego. Ma w sobie cenne właściwości zdrowotne, przede wszystkim inulinę, dzięki której może być spożywany przez diabetyków. Poza tym eliminuje bakterie chorobotwórcze, poprawia proces trawienia, przyspiesza metabolizm, zapobiega zaparciom i biegunkom. Topinambur jest źródłem żelaza, magnezu i wapnia. Ma właściwości oczyszczające. Topinambur jest też źródłem błonnika – niezbędnego składnika zapobiegającego nadwadze. Dzięki niemu żołądek jest syty. Błonnik pęcznieje w żołądku i organizm przez dłuższy czas nie odczuwa głodu.Topinambur jest więc świetny składnikiem diety osoby, która chce zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Topinambur jest dostępny w większych supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością. Ja wybiera zawsze te drugie 🙂 Za kilogram tego super warzywa trzeba zapłacić około 20 zł, ale na prawdę warto! Moim ulubionym daniem jest topinambur w sosie śmietanowych (śmietanę przygotowuję z płatków ryżowych) z czosnkiem i orzechami. Smak warzywa wzmocniony orzechami w połączeniu z aksamitnym sosem śmietanowo-czosnkowych to melodia dla kubków smakowych. Poza tym jest to bomba witaminowa i świetnie rozgrzewające danie nawet na najmroźniejsze, zimowe popołudnie!

Topinambur z orzechami i sosem śmietanowo-czosnkowym

 

Do przygotowania tego wyśmienitego dania będą potrzebne:
  • 300 gram topinamburu
  • 1/2 szklanki śmietany ryżowej – przepis na śmietanę poniżej 🙂
  • 2-3 ząbki czosnku
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka listków świeżego oregano
  • orzechy nerkowca
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz

Topinambur umyj i pokrój na plastry. Przełóż do miski i dodaj śmietanę ryżową, posiekany czosnek, oregano, świeżo startą gałkę muszkatołową (dodaj jej odrobinę ponieważ jest ona bardzo aromatyczna!). Całość dopraw solą i pieprzem i dokładnie wymieszaj. Przełóż topinambur do formy do pieczenia wcześniej posmarowanej olejem kokosowym. Wierzch posyp orzechami nerkowca. Całość piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około 30 minut. Upieczony topinambur jedz koniecznie na ciepło.

Śmietana z płatków ryżowych 

 

Do przygotowania śmietany będą potrzebne:
  • 1/2 szklanki płatków ryżowych
  • szklanka mleka sojowego
  • 1/2-1 szklanki przegotowanej wody lub mleka ryżowego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy z oliwek
  • sól morska

Do garnka wsyp płatki ryżowe i zalej mlekiem. Całość doprowadź do wrzenia i gotuj przez 2 minuty. Po tym czasie odstaw do ostudzenia. Przełóż masę do blendera, dodaj sok z cytryny i zmiksuj na jednolitą, bardzo gęstą masę. Aby ją rozrzedzić dodaj pół szklanki wody lub mleka ryżowego (ja używam tego ostatniego) i zmiksuj jeszcze raz. Jeśli będzie zbyt gęsta dodaj resztę mleka ryżowego. Powoli dodaj olej, sól morską i gotowe!

Smacznego 🙂
Love Ewa
Do przygotowania topinamburu zainspirował mnie blog wegannerd.blogspot.com/
__________________________________________

 

 Topinambour or the Jerusalem artichoke is a vegetable with numerous properties. Although
it is still not very popular in our kitchen but it’s worth to try it. When you do this it will definitely stay in your kitchen for good 🙂 It’s simply deliciuos!

 Topinambour naturally grows in North America, but is available in many countries and on many continents. You can meet it growing wild in Canada, Europe, South America and Central America, in New Zealand, China, Iran and Japan. Topinambour was initially cultivated as a garden vegetable, and only in time came to cultivated fields. Interestingly, it drank even a potato.Topinambour in taste is similar to artichoke or Brazilian nut. It has valuable health properties, primarily inulin, through which it can be consumed by diabetics. In addition, it eliminates pathogenic bacteria, improves digestion, speeds up metabolism, prevents constipation and diarrhea. Topinambour is a source of iron, magnesium and calcium. It has cleansing properties. Topinambour is also a source of fiber – an essential ingredient to prevent overweight. Thanks to it, the stomach is full. Fiber
swells in the stomach and the body doesn’t feel hungry for a long
time. Topinambur is therefore a great component of the diet of a person
who wants to lose some unnecessary kilograms.
Topinambour is available in larger supermarkets and health food stores. I always choose the latter 🙂 Per kilogram of this super vegetable you have to pay about PLN 20, but it is really worth it! My favorite dish is topinambour in cream sauce (cream prepared with rice flakes) with garlic and nuts. The taste of vegetables strengthened with nuts in combination with a velvety cream-garlic sauce is a melody for taste buds. In addition, it’s a vitamin bomb and a great warming dish, even on the coldest winter afternoon!

The Jerusalem artichokes with nuts and cream-garlic sauce

 To prepare this delicious dish you will need:
  •  300 grams of Jerusalem artichok
  •  1/2 cup of rice cream – recipe for cream below 🙂
  • 2-3 cloves of garlic
  • a pinch of nutmeg
  • a few leaves of fresh oregano
  • cashew nuts
  • coconut oil
  • salt and pepper
Wash the Jerusalem artichokes and cut them into slices. Put into a bowl and add rice cream, chopped garlic, oregano, freshly grated nutmeg (add it a bit because it’s very aromatic!). Season with salt and pepper and mix thoroughly. Transfer the Jerusalem artichoke into a baking pan previously spread with coconut oil. Top with a cashew nut. Bake in an oven preheated to 170 degrees for about 30 minutes. Baked Jerusalem artichokes necessarily hot.

Cream of rice flakes

To prepare the cream you will need:
  • 1/2 cup of rice flakes
  •  a glass of soya milk
  • 1/2-1 cup of boiled water or rice milk
  • 1/2 lemon juice
  • 1/4 glass of olive oil
  • sea ​​salt
Pour rice flakes into the pan and pour over milk. Allow to boil and cook for 2 minutes. After this time, leave to cool. Transfer the mass to the blender, add the lemon juice and blend to a uniform, very thick mass. To thin it, add half a glass of water or rice milk (I use the latter one) and mix it again. If it’s too thick, add the rest of the rice milk. Slowly add oil, sea salt and it’s ready!
Enjoy your meal!
Love Ewa

Inspiration to prepare topinambour I found on wegannerd.blogspot.com/