fbpx

FIGI – EGZOTYCZNE OWOCE W NIEZWYKŁEJ ODSŁONIE

fot. Pintrest Ashanti

 

Figi to owoce, które świetnie sprawdzają się zarówno w kuchni jak i w leczeniu na przykład bólu gardła. Ich śródziemnomorskie pochodzenie sprawia, że są one łatwo dostępne zarówno suszone jak i świeże.

Figi są jednym z moich ulubionych owoców. Uwielbiam ich smak, zapach lecz przede wszystkim wartości odżywcze i zdrowotne. Figi w 80% składają się z wody, pozostała część to cukry i składniki odżywcze. Zawierają one witaminy z grupy B, witaminę C, sole mineralne jak potas, magnez, wapń i fosfor. Figi są bogate też w sporą ilość błonnika pokarmowego oraz antyoksydanty. Taki skład sprawia, że owoce te uznawane są za bardzo zdrowe i pomagają w leczeniu wielu dolegliwości. Systematyczne spożywanie suszonych lub świeżych fig pomoże w leczeniu bólów brzucha, zaparć, a nawet łagodzą bóle menstruacyjne.
fot. Pintrest Lancy Nance
Figi bardzo często goszczą w mojej kuchni. Są świetną przekąską, dodatkiem do dań głównych czy deserów. Najchętniej wykorzystuję świeże, piękne i soczyste owoce. Wybieram zawsze figi,
które są delikatne i miękkie. Najlepsze to te pokryte lekkim białym
nalotem. Nie jest to w przypadku fig oznaką starości czy pleśni, wręcz
przeciwnie. Biały nalot to oznaka wytracenia się cukru z owoc co potwierdza,
że figi są dojrzałe i na pewno będą smaczne.

Bomba energetyczna, czyli sałatka z fig, pomarańczy i sera feta

Do przygotowania sałatki są potrzebne:
  • 4-5 dojrzałych fig
  • 2 pomarańcza
  • rukola
  • ziarna słonecznika
  • ser feta
  • sok z cytryny
  • oliwa z oliwek
  • brązowy cukier
  • sól i pieprz
Figi opłucz pod bieżącą wodą, osusz i przekrój na cztery części. Pomarańcza obierz ze skórki i pokrój na cząstki. Rukolę ułóż na talerzy, poukładaj na niej cząstki pomarańczy, cząstki świeżych fig, pokruszony ser feta. Całość skrop oliwą z oliwek, dopraw solą i pieprzem. Z cukru brązowego przygotuj karmel, a ziarna słonecznika upraż na patelni. Sałatkę posyp słonecznikiem i polej karmelem. Całość skrop sokiem z cytryny. Pyszna i energetyczna sałatka gotowa 🙂
fot. Pintrest Ottolenghi

Pyszne kanapki z serem kozim i figami

Do przygotowania kanapek będą potrzebne:
  •  kilka kromek ciemnego pieczywa
  • ser kozi
  •  2 figi
  • miód
  • opcjonalnie świeży rozmaryn
Figi umyj i pokrój w plastry. Kromki chleba posmaruj serem kozim, figi ułóż na serze. Kanapkę pokrop miodem, a całość posyp rozmarynem. Oczywiście jeśli nie lubisz rozmarynu nie musisz go dodawać. Ta kanapka to niebo w gębie. Słodki smak miodu, świeżość fig w połączeniu z serem kozim. Po prostu bajka!
fot. Pintrest
Smacznego!
Love Ewa
_______________________

Figs are fruits that work well both in the kitchen and in the treatment of, for example, sore throat. Their Mediterranean origin makes them easily accessible both dried and fresh.

 Figs are one of my favorite fruits. I love their taste, smell and, above all, nutritional and health values. Figs in 80% consist of water, the remainder are sugars and nutrients. They contain B vitamins, vitamin C, mineral salts such as potassium, magnesium, calcium and phosphorus. Figs are also rich in dietary fiber and antioxidants. Such a composition makes these fruits are considered very healthy and help in the treatment of many ailments. Systematic
consumption of dried or fresh figs will help in the treatment of
abdominal pain, constipation and even relieve menstrual pain.
 Figs very often host in my kitchen. They are a great snack, an addition to main dishes or desserts. I like to use fresh, beautiful and juicy fruit. I always choose figs that are delicate and soft. The best ones are those covered with a light white coating. This is not a sign of aging or mold in the case of figs, on the contrary. White coating is a sign of losing sugar with the fruit which confirms that the figs are ripe and will be tasty.

Energy bomb, a salad made of figs, oranges and feta cheese

To prepare a salad you need:

  •      4-5 mature figs
  • 2 oranges
  •  arugula
  •  sunflower seeds
  • feta cheese
  • lemon juice
  • olive oil
  • brown sugar
  • salt and pepper

Wash the figs under running water, dry and section into four parts. Peel the orange from the skin and cut into pieces. Arrange the rucola on the plates, arrange the pieces of orange, pieces of fresh figs, crushed feta cheese on it. The whole is sprinkled with olive oil, season with salt and pepper. Make brown caramel from brown sugar and roast sunflower seeds in the pan. Sprinkle the salad with sunflower and sweet caramel. Whole drizzle with a lemon juice. Delicious and energetic salad ready 🙂

 Delicious sandwiches with goat cheese and fig

To prepare sandwiches you’ll need:
  •       a few slices of dark bread
  •   goat cheese
  •  2 figs
  •   honey
  • optionally fresh rosemary
Wash figs and cut into slices. Slice the bread slices with goat cheese, place the figs on the cheese. Sand the sandwich with honey and sprinkle the whole with rosemary. Of course, if you do not like rosemary, you do not need to add it. This sandwich is heaven in my mouth. Sweet taste of honey, freshness of figs combined with goat cheese. Just a fairy tale!
Figi
powinny być delikatnie i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te,
które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to
oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

Figi
powinny być delikatnie i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te,
które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to
oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

Figi
powinny być delikatnie i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te,
które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to
oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

Figi
powinny być delikatnie i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te,
które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to
oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html

Figi
powinny być delikatnie i miękkie w dotyku. Jednak najlepsze są te,
które pokrywa biały, równomierny nalot. W żadnym wypadku nie jest to
oznaka pleśni. Jest to wytrącający się cukier, który świadczy o tym, że
figi są wystarczająco dojrzałe i soczyste.http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/figi-wlasciwosci-i-wartosci-odzywcze-jak-kupowac-i-jesc-figi_38515.html