fbpx

BURAK – NIEDOCENIONE WARZYWO O WIELU WŁAŚCIWOŚCIACH

fot. Pintrest

Burak to jedno z mniej docenianych warzyw o bardzo dużej zawartości witamin. Choć może się wydawać w smaku cierpki to odpowiednie jego przyrządzenie sprawia, że staje się niezwykle smaczną potrawą.

Burak jest najsilniej zakorzenionym warzywem w polskiej tradycji kulinarnej. Jest dostępny przez cały rok co jest jego ogromnym atutem. Poza tym z buraka można przygotować wiele ciekawych potraw od tradycyjnego barszczu, wyszukanego carpaccio, aż po suszone przekąski w formie zdrowych, beztłuszczowych chipsów.
fot. Pintrest
 Buraki mają wpływ na poprawę ogólnej kondycji naszego organizmu, poprawiają samopoczucie oraz wygląd szczególnie u nas kobiet. Jak to możliwe? Przede wszystkim dzięki obecności w burakach dużej ilości antyoksydantów.  Te z kolei mają wpływ na poprawę jędrności skóry. Buraki są też prawdziwą skarbnicą składników mineralnych, między innymi magnezu, żelaza, potasu, cynku, kwasu foliowego, witaminy C, B2 i B6, błonnika pokarmowego i fitosteroli roślinnych.
Burak ma liczne właściwości oraz wspomaga leczenie wielu dolegliwości. Między innymi spożywanie buraków pod różnymi postaciami wpływa na obniżenie ciśnienia krwi, działa antynowotworowo, wspomaga leczenie niedokrwistości poprzez budowę płytek krwi, pomaga przywrócić właściwą równowagę zasadowo-kwasową organizmu, obniża poziom złego cholesterolu we krwi, dodaje energii, poprawia nastrój, poprawia stan skóry, włosów i paznokci. Nie uwierzycie, ale burak redukuje oznaki zmęczenia i starzenia się skóry. Jest to więc warzywo doskonałe!Chciałam was dziś zainspirować do przygotowania super fit dań z buraka. Zobaczysz jak prosto i szybko przygotujesz carpaccio z buraka z kozim serem, pyszny napój rozgrzewający na bazie buraków czy wyśmienity hummus.

Carpaccio z buraka z kozim serem

Do przygotowania carpaccio będą potrzebne:

2 buraki

kilka listków świeżej rukoli

kozi ser

pistacje lub orzechy pinii w zależności od gustu

oliwa z oliwek

ocet winegret

sól i pieprz

Buraki ugotuj lub upiecz w folii w piekarniku. Orzechy w zależności jakie wybrałaś do przepisu upraż na patelni. Ostudzone buraki pokrój na cienkie plasterki. Układaj je na rukoli. Całość posyp pokruszonym serem kozim i wcześniej przygotowanymi orzechami. Tak przygotowane carpaccio skrop kilkoma kroplami octu i oliwy. Dopraw solą i pieprzem do smaku.

fot. Fotolia

Rozgrzewający sok z buraka

Do przygotowania soku będą potrzebne:

2 buraki

2 jabłka

2 -4 marchewek

kawałek świeżego imbiru

opcjonalnie 100% sok z jabłek

Buraki, jabłka, marchewkę i imbir obierz i pokrój w większe kawałki. Wrzuć wszystko do blendera i zmiksuj na  gładką masę. Jeśli powstała masa jest zbyt gęsta dodaj sok jabłkowy i pyszny i baaardzo zdrowy napój gotowy 🙂

Hummus z burakiem i olejem orzechowym

Do przygotowania hummusu będą potrzebne:szklanka ciecierzycy

2 buraki

sok z połowy cytryny

2 łyżki pasty sezamowej

olej orzechowy

3 ząbki czosnku

sól himalajska

Ciecierzycę namocz przez noc. Odlej wodę, przepłucz ziarna pod bieżącą wodą i ugotuj do miękkości. Jeśli nie masz czasu na gotowanie ciecierzycy, możesz użyć gotowej z puszki. Buraki upiecz do miękkości w piekarniku i odstaw do wystygnięcia. Wszystkie składniki zblenuj na gładką masę. Hummus podawaj do ulubionych warzyw lub chrupkiego pieczywa fit.

fot. Pintrest
Życzę Wam smacznego!
Love, Eva 🙂
_____________________________

Beet is one of the less appreciated vegetables with a very high content of vitamins. Although it may seem to taste tart, its proper preparation makes it extremely tasty.

 Beet is the most rooted vegetable in the Polish culinary tradition. It is available all year round which is its huge advantage. Besides
beetroot, you can prepare many interesting dishes from traditional
borscht, sophisticated carpaccio, to dried snacks in the form of
healthy, fat-free crisps.
Beets have an
impact on improving the overall condition of our body, improve the
well-being and appearance of women in particular. How is this possible? First of all thanks to the presence of a large amount of antioxidants in beets. These, in turn, affect the improvement of skin firmness. Beets
are also a real treasury of minerals, among others magnesium, iron,
potassium, zinc, folic acid, vitamins C, B2 and B6, dietary fiber and
plant phytosterols.
 Beet has numerous properties and supports the treatment of many ailments. Among
other things, consumption of beets in various forms affects the
reduction of blood pressure, has anti-cancer effects, supports the
treatment of anemia by building platelets, helps restore the proper
alkaline-acid balance of the body, reduces the level of bad cholesterol
in the blood, adds energy, improves mood, improves skin condition, hair and nails. You will not believe it, but beetroot reduces the signs of fatigue and aging of the skin. So it is a perfect vegetable!
 I wanted to inspire you today to prepare super fit beetroot dishes. You
will see how simply and quickly you will prepare beetroot carpaccio
with goat cheese, a delicious beet-based warming drink or delicious
hummus.

Beetroot carpaccio with goat cheese

To prepare carpaccio you will need:
  • 2 beets
  • a few leaves of fresh rocket
  • goat cheese
  • pistachios or pine nuts depending on your taste
  • olive oil
  • ninegar
  • salt and pepper
 Boil the beetroot or bake it in the foil in the oven. Nuts depending on the recipe you choose in the pan. Cool cooled beetroots into thin slices. Arrange them on rocket salad. Sprinkle the whole with crumbled goat cheese and previously prepared nuts. So prepared carpaccio with a few drops of vinegar and olive oil. Season with salt and pepper to taste.

Warming beet juice

To prepare carpaccio you will need:
  • 2 beets
  • 2 apples
  • 2-4 carrots
  • a piece of fresh ginger
  • optionally 100% apple juice
Chop the beetroot, apples, carrots and ginger and cut into larger pieces. Put everything in the blender and mix it into a smooth mass. If the resulting mass is too thick, add apple juice and a delicious and sooooo healthy drink ready 🙂

 Hummus with beetroot and nut oil

To prepare hummus you will need:

  • a glass of chickpeas
  • 2 beets
  • juice from half a lemon
  • 2 tablespoons of sesame paste
  • nut oil
  • 3 cloves of garlic
  • Himalayan salt

Chickpeas soak overnight. Drain the water, rinse the beans under running water and cook until tender. If you do not have the time to cook chickpeas, you can use ready-made cans. Boil the beets until tender in the oven and let them cool down. All ingredients bleed to a smooth mass. Add the Hummus to your favorite vegetables or crisp breads fit.

I wish you a tasty one!Love, Eva 🙂