fbpx

AWOKADO – PYSZNE ŹRÓDŁO MŁODOŚCI

Kto z nas nie chciałby jeść smacznie i jednocześnie zdrowo? Jestem przekonana, że każdy! Dlatego koniecznie wprowadź do swojego codziennego menu choć odrobinę awokado. Już po kilku dniach poczujesz jego dobroczynny wpływ na twój organizm.

 

Choć
awokado uważane jest za jeden z najbardziej kalorycznych owoców
paradoksalnie wspomaga odchudzanie. Jest bogate w zdrowe tłuszcze
niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Mowa
tutaj o nienasyconych kwasach tłuszczowych, które obniżają poziom
cholesterolu we krwi, zmniejszają ryzyko miażdżycy i przyspieszają
metabolizm.
Awokado
zawiera liczne witaminy, między innymi witaminę E, która w
połączeniu z kwasami omega-3 z owocu doskonale wpływa na
prawidłowe funkcjonowanie naszego mózgu. Dlatego regularne
spożywanie tego owocu gwarantuje, że będziemy lepiej kojarzyć
fakty, szybciej analizować i zapamiętywać informacje. Wpływa też
na naszą koncentrację, a ta jest bardzo ważna zarówno w pracy jak
i podczas treningów.
 fot. Pintrest
Awokado
jako owoc nie ma smaku. Ja zawsze staram się dodawać do niego
ulubione przyprawy przyprawy i dodatki jak chili, pieprz, szalotkę
czy oliwki. Dzięki nim mogę przygotować pyszne dipy do warzyw,
pasty, smaczne koktajle czy pokrojone w plastry układam na kanapce.
Jednym z moich ulubionych jest koktajl z awokado, szpinaku i wody
kokosowej. Z powodzeniem nazywam go Eliksirem Młodości. Pewnie
zastanawiacie się dlaczego? Otóż, już szklanka tego pysznego
koktajlu, który piję często na drugie śniadanie budzi we mnie
ukryte siły 🙂 Czuję przypływ energii, lepiej koncentruję się na
tym co robię, ale przede wszystkim nie łapią mnie infekcje.
Zawarty w awokado glutation poprawia wydajność układu
immunologicznego, zwiększa odporność na wirusy i bakterie.
Eliksir
Młodości by Eva:)
Do przygotowania koktajlu będą potrzebne:

garść szpinaku

1/2 awokado

woda kokosowa

1 gruszka

sok z 1 limonki

kilka liści mięty

Gruszkę obierz ze skórki, awokado przekrój wzdłuż pestki i wybierz miąższ łyżeczką. Wyciśnij sok z limonki. Wszystkie składniki włóż do blendera, dodaj szpinak, wodę kokosową i kilka liści mięty. Zblenduj. Gotowy koktajl wypij zaraz po przygotowaniu. Smacznego 🙂
__________________________
Who among us wouldn’t want to eat tasty and healthy at the same time? I’m convinced that everyone! Therefore, be sure to enter into your daily menu just a little avocado, and after a few days you’ll feel its beneficial effect on your body.
Although avocado is considered one of the most caloric fruits, it paradoxically promotes slimming. It’s rich in healthy fats that are necessary for the proper functioning of our body. Of course, we’re talking about unsaturated fatty acids, which lower
blood cholesterol levels, reduce the risk of atherosclerosis and
accelerate metabolism.Avocado
contains numerous vitamins, including vitamin E, which in combination
with omega-3 acids from the fruit perfectly affect the proper
functioning of our brain. Therefore,
regular consumption of this fruit guarantees that we’ll better
associate facts, analyze and remember information faster. It also affects our concentration, and this is very important both at work and during training.Avocado as a fruit has no taste. I always try to add spice spices and additives to it like chili, pepper, shallots or olives. Thanks to them, I can prepare delicious dips for vegetables, spreads, tasty cocktails, or cut into slices on a sandwich. One of my favorites is a cocktail of avocado, spinach and coconut water. I successfully call him the Elixir of Youth. You probably wonder why? Well,
already a glass of this delicious cocktail, which I often drink for the
second breakfast, awakens hidden forces in me 🙂 I feel a surge of
energy, I focus better on what I do, but most of all I do not catch my
infection. Contained in avocado glutathione improves the performance of the immune system, increases resistance to viruses and bacteria.

Elixir of Youth by Eva 🙂
To prepare a cocktail you will need:

a handful of spinach

1/2 avocados

coconut water

1 pear

juce form 1 lime

a few mint leaves

  Pear the peel from the skin, cut the avocado along the stone and choose the pulp with a spoon. Squeeze the lime juice. Put all ingredients in the blender, add spinach, coconut water and a few mint leaves. Blend everything. Finish the finished cocktail immediately after preparation. Bon Appetit 🙂