Noworoczny przepis na
FIT SCONES’Y!
3 łyżki wody
2 szklanki mąki z płatków owsianych
1 szklanka mąki z migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 gałki muszkatułowej
skórka z jednej pomarańczy
skórka z jednej cytryny
1/3 szklanki soku ze świeżego pomarańczy
1/2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki syropu klonowego
olej kokosowy
2 szklanki mąki z płatków owsianych
1 szklanka mąki z migdałów
1/2 szklanki rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
1/4 łyżeczki goździków
1/4 gałki muszkatułowej
skórka z jednej pomarańczy
skórka z jednej cytryny
1/3 szklanki soku ze świeżego pomarańczy
1/2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki syropu klonowego
olej kokosowy
Ustawiamy piekarnik na 180’C. W międzyczasie nasiona chia zalewamy wodą, by stworzyć żel, który zastąpi nam jajko. Blendujemy płatki owsiane do uzyskania mąki. To samo robimy z migdałami. Wszystkie suche składniki razem z przyprawami wrzucamy do miski i mieszamy. Ścieramy skórkę na drobnej tarce z wcześniej dobrze umytej pomarańczy i cytryny i dorzucamy do miski. Na koniec dolewamy sok z pomarańczy, mleko migdałowe, syrop klonowy oraz żel z chia. Mieszamy do uzyskania kleistej papki. Wkładamy do foremek – ja użyłam foremek do muffinek i jeśli trzeba wysmarujcie je olejem kokosowym przed nałożeniem masy. Pieczemy w piekarniku przez 20 minut i gotowe.
Ja na koniec dodałam na wierzch łyżeczkę jogurtu kokosowego i borówki, ale pyszne są też bez niczego!
Smacznego i bądźcie zdrowi w Nowym Roku 2018!
Love, Ewa
________________________________________________
New Year’s recipe for
FIT SCONES!
1 tablespoon of chia seeds
3 tablespoons of water
2 cups of oatmeal flour
1 cup of almond flour
1/2 cup of raisins
1 teaspoon of cinnamon
1/4 teaspoon of cloves
1/4 teaspoon of nutmeg
one orange zest
one lemon zest
1/3 cup of fresh orange juice
1/2 cup of almond milk
3 tablespoons of maple syrup
coconut oil
Set the oven to 180’C. In the meantime, mix the chia seeds with water to create a gel that will replace the egg. Blend the oatmeal to get the flour. Do the same with almonds. Put all dry ingredients together with the spices into a bowl and mix. Scrub the skin on a fine grater with a previously well-washed orange and lemon and add it to the bowl. Finally, add the orange juice, almond milk, maple syrup and chia gel. Mix to obtain sticky mush. Put into molds – I used muffin molds. Bake in the oven for 20 minutes and it’s ready!
Enjoy your meal and be healthy in the New Year 2018!
Love, Ewa