fbpx

GLUTEN FREE BEAUTY BREAD

Dzień dobry z Portugalii!
Dziś chciałam Was zmotywować do robienia własnego pysznego chleba! Po pierwsze wcale nie jest taki trudny do zrobienia, po drugie jego przygotowanie zajmuje ok 30 – 40 min!

Uwielbiam chleb, ale niestety nie mogę go zbyt dużo spożywać, ponieważ unikam glutenu i spulchniaczy. Moim ulubionym daniem jest chleb razowy z masłem, solą i pieprzem!!! Cholera!
Mój mąż znalazł jednak dla mnie rozwiązanie! Własny chleb, gdzie dokładnie wiadomo co jest w składzie, gdzie nie ma glutenu, a w zamian za to, mnóstwo zdrowych orzechów i nasion. Zawsze myślałam, że upieczenie chleba wymaga dużo roboty i czasu. Ja nie lubię za dużo czasu poświęcać na przygotowywanie posiłków, dlatego zrobienie własnego pieczywa mnie przerażało.
Dziś mam cudowny i w miarę szybki przepis na mój BEAUTY BREAD!
Oto on:
– 1 szkalnka pestek słonecznika
– 1/2 szklanki siemienia lnianego
1/2 szklanki orzechów laskowych
-1 i 1/2 szklanki bezglutenowych płatków owsianych
– 2 łyżki nasion chia
– 4 łyżki bezglutenowej mąki np. jaglanej lub z komosy ryżowej
– 1 łyżeczka soli morskiej
– 1 łyżka syropu klonowego, kokosowego lub stevii
– 3 łyżki oleju kokosowego
1 i 1/2 szklanki wody
Rozgrzewamy piekarnik do 175’C.
Wrzucamy wszystkie suche składniki do jednej miski i mieszamy. W drugiej misce mieszamy wodę, syrop i olej. Mikturę dolewamy do suchych składników i mieszamy, aż uzyskamy klejącą się konsystencję. Lepimy małe chlebki w kształcie jakim chcemy i układamy na papierze do pieczenia na blasze lub pieczemy jeden duży w foremce do chleba. Jeśli wybraliśmy pierwszą opcję pieczemy 20-30 min, jeśli drugą 3–40 min i gotowe!!!
ŻYJMY ŚWIADOMIE!
Smacznego!
______________________
Good morning from Portugal! 
Today I wanted to motivate you to make your own delicious bread! First of all, it is not that difficult to do, secondly its preparation takes only about 30 – 40 minutes!
 
I love bread, but unfortunately I can not eat it to much because I avoid gluten and condiment. My favorite dish is plain bread with butter, salt and pepper !!!
 
My husband found a solution for me! Make our own bread, where you know exactly what is in the composition, where there is no gluten, and in return for it, plenty of healthy nuts and seeds. I always thought that baking bread required a lot of work and time. I do not like to spend too much time preparing meals, so making my own bread scared me. Today I have a wonderful and fairly quick recipe for my BEAUTY BREAD!
 
That’s it:
 
– 1 cup of sunflower seeds
 – 1/2 cup of linen seed 
-1/2 cup of hazelnuts
 -1 and 1/2 cups of gluten free oatmeal
 – 2 tablespoons chia seeds
 – 4 tablespoons of gluten-free flour, such as quinoa or millet flour
– 1 teaspoon of sea salt 
– 1 tablespoon of maple syrup, coconut syrup or stevia 
– 3 tablespoons of coconut oil 
– 1 and 1/2 cups of water
 
We preheat the oven to 175’C. We put all the dry ingredients into one bowl and mix them. In the second bowl we mix water, syrup and oil. Put the liquid into dry ingredients and stir until the sticky consistency is obtained. We can make small breads in the shape we want and put on baking paper on a baking tray or bake one large in bread mold. If we chose the first option we bake it about 20-30 min if the other 30 – 40 min and it’s done !!!
 
LIVE CONSCIOUSLY!
 
Bon Appetit!