Witajcie!!! Dziś trochę o jedzeniu, czyli o mojej prawie 🙂 wegetariańskiej kuchni.
Jestem wielką fanką zdrowego jedzenia, oraz aktywnego życia.
Od dziecka uprawiam sport, a od dwóch lat zaczęłam się interesować dobrym i zdrowym jedzeniem. Odrzuciłam mięso, czasem zdarza mi się skusić na rybę, ponieważ uwielbiam sushi oraz owoce morza, ale generalnie w mojej diecie znajdują się głównie owoce, warzywa oraz różnego rodzaju kasze. Jem dużo warzyw strączkowych ( cieciorka, soczewica, fasola )
Często robię humus. Staram się również by moja dieta nie zawierała glutenu. Kupuję w większości produkty ekologiczne.
Dzień zawsze zaczynam od ciepłej wody z cytryną. Na śniadanie zawsze jem do wyboru : owoce, owsiankę (płatki owsiane bezglutenowe), owocowe lub zielone smoothie.
Moje przepisy na dobre i zdrowe śniadania przekażę Wam w kolejnym poście.
A dziś do wypróbowania jedna z moich ulubionych sałatek.
ROSZPONKA Z AVOCADO.
Oto składniki:
1. Dwie garści roszponki
2. Jedno dojrzałe avocado
3. Suszone pomidory
4. Cieciorka
5. Ser kozi
6. Nasiona konopi
Jeżeli chodzi o sos. To moim ulubionym i prostym, smacznym i szybkim sposobem doprawienia sałatki jest:
1. Oliwa z oliwek
2. Ocet balsamiczny ( gęsty )
3. Sól
4. Pieprz
Oto jedna z wielu propozycji. Mam nadzieję, że będzie Wam smakować!
Love Ewa
____________________________________
Hello everybody!!! Today I will write a little bit about my food, which is mostly 🙂 a vegetarian cuisine.
I am a big fan of healthy eating and active living.
Since childhood, I do sports and for two years I have started to be interested in a good and healthy food. First of all I took the meat out from my diet. Sometimes I happen to be tempted by fish because I love sushi and seafood, but generally my diet contains mainly fruits, vegetables and various types of kasha. I eat a lot of legumes (chickpeas, lentils, beans)
Often I do humus. I also try that my diet does not contain gluten. I buy mostly organic products.
I always start my day with a glass of hot water with lemon. My breakfast choices are: fruit, porridge (oatmeal gluten-free), fruit or green smoothie.
I will share my recipes for good and healthy breakfast in the next posts.
But today I show you one of my favorite salads.
Lamb’s lettuce with avocado.
Here are the ingredients:
1. Two handfuls of lamb’s lettuce
2. One ripe avocado
3. Dried Tomatoes
4. Chickpeas
5. Goat cheese
6. Hemp Seeds
As regarding the sauce, here is the recipe for my favourite, simple and fast way of making the salad tasty:
1. Olive oil
2. Balsamic vinegar (thick)
3. Salt
4. Pepper
This is one of my proposals for a healthy dish. I hope that you will like it!
Love Ewa