Zanim opowiem o dzisiejszym daniu, które przygotowałam dla Was, zacznę od tego, że od ponad roku nie jem mięsa.
Zmieniłam swoją dietę, która głównie opiera się na spożywaniu warzyw, owoców, kasz, fasoli itp.
Nie nazywam się 100% wegetarianką, ponieważ czasami zdarzy mi się zjeść sushi w mojej ulubionej restauracji w Warszawie – „Izumi Sushi” lub świeżą rybę, gdy jestem z moim narzeczonym w Portugalii.
Od niedawna staram się również unikać glutenu, co sprawia, że muszę szukać innych, nietypowych produktów lub sama przygotowywać pewne rzeczy.
Znalazłam jednak kilka miejsc w Warszawie, gdzie można zjeść zdrowo i bezglutenowo.
Takim miejscem jest np. knajpka na ul. Francuskiej „Prosta Historia”, która mieści się na przeciwko mojego Atelier.
Tam najczęściej jem świeże zupy krem, które absolutnie uwielbiam oraz veggie burger’a i przepyszny hummus.
Czytam też książki związane ze zdrowym odżywianiem, dzięki którym udało mi się wprowadzić w życie pewne nawyki oraz lepiej poznać w jaki sposób pracuje nasz organizm.
Często popełniamy błędy w odżywianiu, ponieważ nie mamy zielonego pojęcia co sprawia, że np. nasz metabolizm jest spowolniony. Wolne trawienie powoduje zmęczenie, które najczęściej zapijamy kolejnymi kawami itd.
Teraz w zakładce LOVE FOOD, będziecie mogli poznać moje pomysły na pewne dania oraz może uda mi się choć w części przekazać Wam informacje na temat zdrowego odżywiania i dobrego samopoczucia.
Danie, które dziś dla Was przygotowałam, to lekko zmodyfikowane danie tajskie, którego się nauczyłam będąc w Finlandii i mieszkając w jednym domku z Janją Lesar. Janja jest tancerką oraz moja przyjaciółką i przekazała mi przepis na to pyszne wegetariańskie jedzenie.
Oto moje zdrowe produkty potrzebne do dzisiejszego dania:
1. Olej kokosowy
2. Mleko kokosowe bez konserwantów
3. Kasza gryczana niepalona
4. Tamari sos – czyli sos sojowy bezglutenowy
5. Warzywa ( cukinia, bakłażan, papryka, pomidor, cytryna, imbir, cebula )
7. Sól morska
8.Curry
Po ugotowaniu kaszy, odcedzam nadmiar wody i zabieram się za moje warzywa.
My veggie food!
My friends, finally I was able to prepare something for you, something that I’ve been very interested about for a few years already, and wanted to share with you my other passion, a passion for healthy eating!
I’m not the best cook in the world. I learned to cook by myself and continue to learn still today, but most of all I really enjoy learning more and more about new, healthy products, of which I had not heard before.
Before I tell about today’s meal that I prepared for you, I will start by saying that for over a year, I stopped eating meat.
I changed my diet a while back, which is now mainly based on the consumption of vegetables, fruit, meal, beans and so on.
My diet is not 100% vegetarian, because sometimes I happen to eat sushi at my favorite restaurant in Warsaw – „Izumi Sushi” or fresh fish, when I’m with my fiancé in his home country, i.e. Portugal.
Most recently I have been also trying to avoid gluten, which makes me again have to look for other, non-standard products that replace it or to prepare some things by myself.
However, I found a few places in Warsaw, where you can eat healthy and gluten-free. Such places are, for example on Francuska street the „Prosta Historia” restaurant, which is conveniently located across the street from my Atelier. There, I happen to eat most of the times their fresh cream soup that I absolutely adore, or a veggie burger and also their own delicious hummus.
I also try to read books connected to healthy eating, so that I am able to maintain consistency around certain habits and to better understand how our body works. I have noticed already that there are a few common mistakes in our diet, because we have no idea what makes for example our metabolism slow down.. Slow digestion causes fatigue, which leads mostly to drinking more coffee etc.
Now on my LOVE FOOD tab above, you will be able to get to know my ideas for some food and maybe I can at least try to pass on to you some information about healthy eating and wellbeing.
This meal that I prepared for you today is a slightly modified Thai dish that I learned while staying in Finland together with Janja Lesar. Janja is a dancer and my friend for a long time now and she gave me a recipe for a delicious vegetarian food.
Here are my healthy products needed for today’s menu:
1. Coconut oil
2. Coconut milk without preservatives
3. Buckwheat
4. Tamari sauce – a gluten-free soy sauce
5. Vegetables (zucchini, eggplant, peppers, tomato, lemon, ginger, onion)
7. Sea salt
8. Curry